Fresh Press portal
BiH Politika

Vlada utvrdila iznose novčanih naknada za borce i invalide

Salko Bukvarević: "Od januara će se obračunati stari iznosi penzija za 11.800 pripadnika Oružanih snaga"

Vlada FBiH je danas donijela više odluka o utvrđivanju koeficijenata i osnovice za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnicima boračko-invalidske zaštite.

Utvrđen je koeficijent jedan (1,00) za obračune i isplatu mjesečnih egzistencijalnih naknada demobilisanim braniocima i članovima njihovih porodica za period juli – septembar 2019, čija primjena zavisi o raspoloživim sredstvima Budžeta FBiH za ovu godinu.

Za ove naknade ukupna sredstva odobrena Budžetom FBiH za 2019. iznose 25.000.000 KM i bit će plasirana kroz transfer za provođenje Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica.

Za obračune i isplate mjesečnih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u Federaciji BiH za 2019. utvrđen je koeficijent 0,989534 i bit će primjenjivan u skladu s raspoloživim sredstvima Budžeta FBiH za ovu godinu.

Utvrđena obračunska osnovica od 867,50 KM ostaje na nivou iz 2018. godine, a ukupna sredstva odobrena Budžetom Federacije BiH za 2019. godinu za transfer za invalidnine iznose 274.600.000 KM. Donesena je i odluka kojom je utvrđen koeficijent 0,979727 za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica za 2019. godinu koja će, također, biti primjenjivana u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima”, rekao je ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Povezani članci

Bukvarević uputio poziv braniocima: “Budite jedinstveni i poštujte donesene mjere”

E.H

Bukvarević dao obećanje – Do 20. februara znat će se ko je bio u rovu, a ko u pozadini

E.H

Bukvarević: “I u narednom periodu poboljšavati status najzaslužnije kategorije građana za odbranu države”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više