Fresh Press portal
BiH Politika

Vlast, novac, moć: Broji li BiH zadnje mjesece i godine života?

Čović

Kaže Dragan Čović da je Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine hrvatska. Milorad Dodik uradio što je govorio i naumio – Agencija za istrage i zaštitu BiH je srpska. Za Bakira Izetbegovića je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH isključivo je bošnjačka.

Centri moći

Oni koji žive na ovom prostoru imaju zemlju, ali nemaju državu. Bosna i Hercegovina živi s tri režima, a oni koji su ih uspostavili – Dodik, Izetbegović i Čović – potpuno su privatizirali sve institucije vlasti i sve su podredili vlastitoj volji i raspoloženju pa sve zavisi od toga na koju nogu su ustali. Dodik ima Republiku Srpsku, Izetbegović Bosnu, a Čović Herceg Bosnu. Zato je pitanje svih pitanje živi li Bosna i Hercegovina zadnje mjesece i godine svog života?

Kako stvari stoje, ono što se naziva međunarodnom zajednicom iz sjene podupire ovu trojku, a javno na sve što njih trojica kažu i urade odgovara – izražavanjem ozbiljne zabrinutosti. Iako se i golim okom vidi da je država podijeljena i da se raspada, Johan Satler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH prije neki dan zajedno konstatiraju da je „BiH postigla značajan napredak u reformskim procesima“. Satleru se može, ne mora nikome ovdje polagati račune, svakako je centarfor nekih stranih centara moći koji s famoznom domaćom trojkom u tišini određuju sudbinu ove zemlje. Ponijelo i Džaferovića, uostalom on je pristao na ulogu čuvara fotelje Bakiru Izetbegoviću u Predsjedništvu BiH što znači da mora da šuti i sluša.

Ono što niko nije uradio, uradili su dvojica Bosanaca i jedan Hercegovac – Dodik, Izetbegović i Čović: protjerali su Bosnu i Hercegovinu iz Bosne i Hercegovine i bacili državu na leđa. Dodik ne krije da se bori i sve će uraditi za gašenje i nestanak BiH. Izetbegoviću i Čoviću su puna usta države „koja ne smije skrenuti s evropskog puta“, a svaki dan , najviše kad se ne vidi, nogama je udaraju dok ona izudarana sa svih strana leži na podu.

Jedini izlaz

Sva trojica po dobro uhodanom sistemu spojenih posuda, imaju neograničenu vlast, vlast donosi novac, a novac daje moć. Uz to, Dodik i Čović posjeduju podršku svojih centrala u Beogradu i Zagrebu. Uzgred, za podsjećanje i poređenje, Josip Broz Tito je prije 49 godina bez uvijanja kazao: „Ne dozvolite da vam dolaze iz Beograda i Zagreba da razbiju BiH“. Prije 30 godina došli su iz Beograda i Zagreba.

Kada se zna kakva je ova vlast, da današnji saziv Vijeća ministara, uz jedan, dva izuzetka, ne bi mogao voditi ni mjesnu zajednicu, da su državni, entitetski, kantonalni i općinski parlamenti, svi odreda, apsolutno privatizirani, nemoguće je iznutra očekivati povratak BiH u BiH. A izvana?

Oduvijek su Turska, Austrija, ali i Engleska, Francuska, Njemačka, Rusija, SAD, Srbija, Hrvatska… Bosnu i Hercegovinu cimali kad su htjeli i na stranu na koju su željeli. Čine to i danas. Jučer su objavljeni tajni američki dokumenti iz kojih stoji administracija Bila Klintona. Sve su prilike da se taj plan ostvaruje – ubijediti međunarodnu zajednicu, a preko nje i ovdašnje stanovništvo, da je BiH nemoguća i neodrživa država pa je jedino rješenje njena zvanična podjela, za početak otcjepljenje entiteta Republika Srpska. To što iz međunarodne zajednice saopćavaju da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, ne mora ništa da znači.

I šta dalje? Ništa dok se radnici, seljaci i poštena inteligencija ne uspravi i ne vrati BiH u BiH sa svim što to znači. A takvih, ipak, ima: znaju to i domaći i strani vlastodršci, piše “Raport.ba“.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više