Fresh Press portal
Politika Svijet

Vrijeme kada su Rusija i SAD odlučivale je prošlo: Putin naveo koje zemlje grabe da postanu supersile!

TURKEY-IRAN-RUSSIA-DIPLOMACY
FOTO: Adem Altan/AFP via Getty

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da je vrijeme kada su Rusija i SAD odlučivale o svemu prošlost.

Vladimir Putin je izrazio spremnost da o globalnim problemima razgovara i s drugim zemljama, ako se ukaže takva potreba.

Putin je naveo da se Kina i Njemačka kreću ka statusu supersila u smislu svog političkog i ekonomskog utjecaja.

Ruski predsjednik je poručio da je pandemija korona virusa pogodila sve sfere života, da virus nije ustuknuo i da predstavlja veliku opasnost.

Svijet se nalazi na pragu tektonskih promjena, istakao je Putin.

Virus korona se nije povukao i još uvijek predstavlja ozbiljnu prijetnju. I, vjerovatno, takva alarmantna situacija za mnoge samo pojačava osjećaj da počinje neko sasvim drugo vrijeme, da nismo samo na ivici kardinalnih promjena, već u epohi tektonskih pomjeranja, i to u svim oblastima života“, naglasio je Putin.

Pandemija je pokazala, istakao je Putin, da vlasti moraju biti spremne da odgovore na potrebe građana.

Još treba da se vidi kako će pandemija utjecati na sadašnjost i budućnost čovječanstva. Ni izbliza nije učinjeno sve kada je riječ o međunarodnoj saradnji po pitanju borbe protiv virusa. Pandemija je pokazalo koliko je krhak ljudski život“, poručio je Putin u video-obraćanju učesnicima foruma.

Snaga države, kaže ruski predsjednik, ne ogleda se u apsolutnoj kontroli, u pritisku na aktivnosti građana, već u povjerenju prema građanima.

Šta je jaka država, koja je njena snaga? Naravno, ne u totalnoj kontroli ili rigidnosti bezbjednosnih organa, ne u istiskivanju privatne inicijative ili narušavanju civilne aktivnosti, čak ni u moći oružanih snaga i odbrambenog potencijala, iako je ova komponenta važna za Rusiju, uzimajući u obzir njenu geografiju, čitav niz geopolitičkih izazova i, naravno, naše historijske odgovornosti kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a da obezbjedimo globalnu stabilnost“, rekao je Putin.

Uvoz demokratije

Prava demokratija se ne može uvoziti, lideri zemalja u kojima se sprovode takve sheme samo su vazali, smatra ruski predsjednik.

Prava demokratija i civilno društvo ne mogu se uvoziti – o tome sam govorio mnogo puta. Oni ne mogu biti proizvod djelovanja stranih dobronamjernika, čak i ako navodno žele najbolje“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, u teoriji je to, vjerovatno, moguće.

Ali, iskreno govoreći, još se sa tako nečim nisam sreo i ne verujem mnogo u to“, primjetio je predsjednik i zaključio:

Vidimo kako funkcionišu takvi uvezeni modeli demokratije. To je, po pravilu, samo omotač, fikcija. Fikcija lišena unutrašnjeg sadržaja, čak i privida suvereniteta. Narod gdje se takva shema sprovodi, zapravo se ništa ne pita, a relevantni lideri nisu ništa više od vazala. A za vazala, kao što se zna, o svemu odlučuje gospodar“.

Putin učestvuje u diskusiji na 17. Međunarodnom forumu “Valdaj”. Tema panela je: Lekcije pandemije i nova agenda – kako pretvoriti svjetsku krizu u mogućnost za svijet.

(Mondo)

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više