Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Vrlo jasni i nedvosmisleni stavovi Ambasade SAD-a u BiH: “Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH!”

Izmjene Izbornog zakona. Neslužbeni dokumenti. Prekrajanje granica. Novi murali u Foči veličanja ratnih zločinaca. Mirni razlaz i prijetnje ratom. Teme su to koje posljednjih dana dominiraju javnim prostorom.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH istaknuli su, da što se tiče statusa BiH kao države, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo.

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH“, naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH za N1.

Dodaju da stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i budućnosti BiH kao jedinstvene države predodređene za euroatlantsku zajednicu je dobro poznat inepromijenjen.

“Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom”, istaknuli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više