Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Vučić: ‘Hrvati i Albanci misle da su jaki, ali ja im poručujem…

Reagirajući u povodu izjava hrvatskog šefa diplomatije da će Hrvatska povećati broj svojih pripadnika u sastavu KFOR-a na Kosovu, jer je to službenom Zagrebu važno zbog očuvanja mira u regiji i polemike pokrenute izjavom srbijanskog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina, srbijanski predjsednik Aleksandar Vučić je utvrdio kako je Hrvatska mogla odbiti KFOR te da je takva odluka donesena da bi se “dodatno ponizilo Srbiju”.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je ranije oštre izjave Beograda o povećanom angažmanu vojnika RH na Kosovu nazvalo “histeričnim spekulacijama” kako bi se skrenula pozornost s odluke grada Subotice o uvođenju bunjevačkog govora kao službenog jezika, za koji drži da je pokušaj razbijanja hrvatskog nacionalnog korpusa u Srbiji.

Nove trzavice između Beograda i Zagreba potaknuo je u četvrtak srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin oštrom reakcijom na izjavu hrvatskog šefa diplomatije u Prištini da će Hrvatska povećati broj svojih pripadnika u sastavu KFOR-a.

Vulin je Hrvatsku i Kosovo nazvao “braćom po oružju” i dodao kako bi Gordan Grlić Radman volio da može rasporediti “okupacijske snage na prostoru Srbije”, ali da će mu za to trebati “mnogo više od onog što s (premijernom Kosova Albinom) Kurtijem može smisliti”.

Srbijanski predsjednik upitao je “zašto je nekome potrebno da se hvali i da sudjeluje”, aludirajući na angažman Hrvatske u međunarodnim snagama na Kosovu.

“Mogli su odbiti KFOR, ali su s namjerom donijeli takvu odluku kako bi dodatno unizili Srbiju. Primili smo poruku i razumjeli”, rekao je Vučić tokom posjeta Obrenovcu.

On je Srbima na Kosovu poručio “da se ne brinu” i najavio kako će za koji dan u Briselu razgovarati s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, istaknuvši opredjeljenje Srbije da izbjegne sukobe i sačuva mir.

Vučić je kazao da svima “koji misle da će biti novih Oluja, novih pogroma i protjerivanja življa” poručuje i jamči da se “to neće dogoditi”.

“Moja poruka srpskom narodu s Kosova je da se ne brine. Mogu vam samo reći da se nikakve ‘Oluje’ neće ponoviti. Neka Hrvati i Albanci zamišljaju da su jaki. Mi se nećemo busati u prsa, ali vjerujte mi, to što su zamislili neće se dogoditi”, kazao je Vučić.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više