Fresh Press portal
Politika Svijet

Wicker zaprijetio bh. političarima: “Uvest ćemo sankcije svim pojedincima umješanim u korupciju”

SAD i Evropska unija moraju jasno staviti do znanja da odvajanje ili novi entiteti u BiH ne dolaze u obzir, izjavio je američki senator Roger Wicker, predsjednik američkog Helsinškog komiteta na raspravi o bezbjednosti i saradnji u Evropi, održanoj u Senatu.

Senator Wicker, republikanac iz Misisipija, dobar poznavalac prilika na Balkanu, koji je posjetio više puta, posljednji put jula ove godine, ukazao je na aktuelno stanje i predizbornu atmosferu u Bosni i Hercegovini, piše “Slobodna Evropa

SAD i naši evropski prijatelji moraju nepodijeljeno naglasiti, da je Dejton jedna apsolutna baza, na čijem osnovu se može dozvoliti dalji napredak. Separiranje ili novi entiteti moraju biti proglašeni nemogućim” poručio je američki senator.

Zvaničnicima SAD i Kongresu Sarajevo mora postati prioritet

Kao drugu preporuku, imajući u vidu aktuelnu situaciju u BIH, koju je potanko opisao članovima Komisije, Wicker predlaže da američki donosioci političkih odluka moraju podsjetiti svakoga u međunarodnoj zajednici, uključujuči i NATO, da se nisu odrekli svojih ovlasti u BiH, već da su jednostavno odabrali da se povuku i iskazuju te ovlasti manje robusno.

Mi treba da tražimo sporazum kojim ćemo obnoviti volju da koristimo te ovlasti i da to radimo odlučno, ukoliko rastuće tenzije ukažu da je realno moguće da se izrode u novo nasilje” smatra američki zvaničnik.

Takođe vjeruje da SAD i EU treba da usvoje politiku uvođenja sankcija pojedinačnim bosanskim zvaničnicima, koji su očigledno umiješani u korupciju i koji ignorišu parametre Dejtona, bosanske zakone u sudske odluke o njihovom radu.

Podsjetio je da je Vašington to već uradio sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom ranije, i nedavno sa poslanikom u zastupničkom Domu parlamenta BiH Nikolom Špirićem.

On međutim smatra da obim treba da se proširi na druge, i da i evropske prijestonice treba da se pridruže SAD u tome.

Špirić se pridružio Dodiku na crnoj listi SAD

Visoki američki zvaničnici, kao i članovi Kongresa moraju Sarajevo staviti u priorite. Ja se nadam da će još naših članova posjetiti Bosnu i povećati našu vidljivost, demonstrirati nastavak naše posvećenosti i povećati naše razumijevanje situacije,” preporučuje senator Wicker.

Bosna možda nije spremna da se priključi NATO-u, ali njihov Akcioni plan za članstvo treba aktivirati bez daljeg odlaganja. Čim se završe ovogodišnji izbori u Bosni, međunarodna zajednica mora ohrabriti brzo formiranje novog parlamenta i vlada na svim nivoima.

Nakon toga treba da uslijede brze reforme radi eliminisanja diskriminišućih kriterijuma za određene funkcije u administraciji.

Treba osigurati da organi reda i zakona efektivnije rade i budu na službi svim građanima, te okončati korupciju u zdravstvu i toliko drugih oblasti u dnevnom životu” kaže on.

Senator Wicker je svoje izlaganje zaključio porukom da je jače angažovanje u interseu SAD, kako ekonomskom, tako i interesu nacionalne sigurnosti. Ipak, neki stručnjaci pored političkih predlažu i ekonomske sankcije državi BiH.

Rusija ruši sve principe Helsinške deklaracije

Naša zemlja ima kredit očuvanja Bosne nakon što je ta zemlja bila gotovo uništena agresijom, etničkim čišćenjem i genocidom. Hvala Bogu da je naša zemlja bila tu za Bosnu.

Naši neprijatelji, najpoznatiji Rusija, ali ne jedini, ne bi ništa više željeli nego da vide da taj napor propadne na kraju, i da osiguraju da se posljedice toga osjete i na drugim mjestima širom svijeta” upozorava predsjednik Helsinške komisije američkog Senata, podsjetivši da ljudi u BiH, kao i drugi susjedi na Balkanu, iako su u Evropi, smatraju SAD svojim najpouzdanijim prijateljem.

Aktuelni trendovi u Bosni čine ovu zemlju jednom lakom tačkom ulaska za ekstremizam u Evropi, uključujući i islamistički ekstremizam. Ako budemo čekali da diskriminacija i etničke tenzije ponovo eksplodiraju, naše angažovanje će tada postati moralni imperativ sa znatno većom cijenom…

Oni žele naše prisustvo i angažman, i imajući u vidu tragedije kroz koje su prošli, zaslužili su našu podršku i prijateljstvo” zaključio je senator Roger Wicker.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Nesvakidašnja scena: Kod putnika otkrivena dva čitava jagnjeta koja je pokušao iznijeti iz BiH

E.H

Ovo nije zbogom… Ovo je doviđenja: “Hvala vam za svaki broj, za svako slovo, za svaki osmijeh i dodir”

E.H

Dodik upitao Sarajlije: “Kako neko od vas može reći da je Banja Luka njegova?”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više