Fresh Press portal
BiH Politika Video Vijesti

Zastrašujuća prognoza! U narednih osam godina u Tuzlanskom kantonu će zbog zagađenja zraka umrijeti 29.000 ljudi

Bh. blok smatra da je neprovođenje mjera koje je Vlada FBiH usvojila 2017. dovela do toga da se stanje po pitanju zagađenja zraka u BiH nije nimalo popravilo, istaknuto je na pres-konferenciji koja je održana danas u Sarajevu.

Potpredsjednica Naše stranke Nasiha Pozder rekla je da će s federalnog nivoa vlasti tražiti izjednačavanje granice nakon koje se vrši uzbunjivanje građana zbog zagađenosti zraka, prenosi “Avaz“.

U većini kantona trenutno se uzbunjivanje javnosti vrši kada koncentracija čestica PM10 prijeđe granicu od 400 mikrograma po kubnom metru i tražit ćemo da ta granica bude 150 mikrograma po kubnom metru, što je 1976. u Jugoslaviji bilo na snazi” – navela je Pozder.

Dodala je da to znači da ćemo, vjerovatno, biti u konstantnom stanju uzbune zbog zagađenja, na šta su oni, kako je rekla, kao buduća vlast spremni da se tim problemom počnu baviti.

Poslanik Naše stranke u Parlamentu FBiH Mirsad Čamdžić naglasio je da je Tuzlanski kanton, iz kojeg on dolazi, u konstantnom stanju zagađenosti, za razliku od Sarajeva, gdje je to slučaj samo zimi.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u narednih osam godina u TK će zbog zagađenja zraka umrijeti 29.000 ljudi, zbog čega treba postaviti pitanje ima li ljudski život cijenu” – kazao je Čamdžić.

Pojasnio je da će se zalagati za odsumporavanje blokova 5 i 6 u TE Tuzla, zagovarati izgradnju Bloka 7, ali da radikalne mjere protiv korisnika fosilnih goriva trenutno nisu moguće zbog socioekonomske situacije u BiH.

Čamdžić je rekao da su četiri velika zagađivača na području TK u posljednjih šest mjeseci uzrokovala tri velika ekološka incidenta, i to firme koje posluju bez okolišne dozvole.

Potcrtao je da je neophodno pojačati inspekcijski nadzor, kao i sankcije za sve zagađivače koji ne ispunjavaju uvjete za okolišnu dozvolu.

Na pres-konferenciji je naglašeno da je potrebno prvo spustiti granicu za uzbunjivanje javnosti sa sadašnje koncentracije čestica PM10 od 400 mikrograma po kubnom metru na 150, a onda realizirati već usvojene mjere poput obustave nastave, povećavanje broja vozila javnog gradskog prijevoza te pojačan inspekcijski nadzor.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Učenici obilježili 24. godišnjicu zločina nad tuzlanskom mladošću

A.R

Dvije opcije za formiranje vlasti u TK, čekaju se i izbori u SDP-u

A.R

SDP Tuzla: Našu podršku ima Nermin Nikšić

A.R

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više