Fresh Press portal
BiH Politika TOP VIJESTI

Zastupnici HDZ-a najplaćeniji: Zdravko Bešlić i Lidija Bradara u 2018. godini primili preko 50.000 KM

Više od dva miliona maraka isplaćeno je delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u samo jednoj godini rada.

Ta suma uključuje plate i razne naknade 53 profesionalna i neprofesionalna delegata, te jednog sekretara u 2018.

Raspon zarada delegata sa profesionalnim statusom se kreće od 20 do 55 hiljada maraka.

Paralmentarni život sa svim privilegijama najviše novca u 2018. godini donio je delegatu Zdravku Bešliću iz HDZ-a. Isplaćeno mu je ukupno 54.403 maraka.

Poimenična primanja profesionalnih delegata možete vidjeti ovdje. A neprofesionalnih ovdje. Isplate iz blagajne nisu evidentirane u objavljenim isplatama.

Pregledom podataka objavljenih na web stranici Doma naroda Parlamenta FBiH vidi se da profesionalni delegati mnogo više zarađuju.

Primanja zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nisu objavljena.

Zastupnici i delegati služe mandat od četiri godine, nakon čega dolazi do novog biranja i imenovanja.

Sa imenovanjima novih delegata se kasni zbog čega još nije usvojen federalni budžet za ovu godinu, čime je ugroženo desetine hiljada ljudi.

U mandatu 2014-2018. oba doma su održala 104 sjednice. Proveli su ukupno 77 osmosatnih radnih dana. Uspjeli su usvojiti 94 zakona, podaci su Centara civilnih inicijativa o radu Parlamenta FBiH.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Nismo informirani o povećanjima plaća policijskim službenicima

A.R

Prosječna neto plata u BiH viša za 2,5 posto

E.H

Povećan i iznos otpremnine! Plaće rudara od 1.050 do 1.400 KM

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više