Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Zločin u Srebrenici je, po mom srpskom uvjerenju, ljaga na srpskom obrazu za sva vremena”

Gosti emisije “Aktuelno” bili su jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a i učesnik “5. oktobra”, bivši gradonačelnik Beograda, historičar i diplomata Milan St. Protić i novinar i politički savjetnik iz Kanade Džon Bosnić, a tema emisije je pozicija Srbije na mapi svijeta.

Urednik i novinar emisije “Balkan Info” Teša Tešanović emisuju je započeo obrativši se gosp. Bosniću upitavši ga za njegovo mišljenje o problemu Kosova i Metohije, odnoso postavio je pitanje: “Da li postoji rješenje kojim bi Srbi mogli da riješe problem Kosova?”

Sigurno da postoji rješenje, a to je da se Srbi vrate na Kosovo i da postane sasvim normalan i legitiman dio Srbije, a to će i biti rješenje na samome kraju, jedino je pitanje vremena koliko bude trajala ta procedura” – izjavio je gosp. Bosnić, te dodao: “Potrebno je mijenjati ravnotežu svjetskih politika. Dakle, dan kada Amerika padne ili kada Donald Trump sad kaže ‘da ovo nije onako kako bi trebalo da izgleda na Kosovu’, Srbi će se vratiti tamo (na Kosovo).

Na isto pitanje gosp. Protić nije imao tako optimističan odgovor, ali iskustvo i razvoj događaja, prema njegovom mišljenju idu u suprotnom smjeru.

U ovoj poziciji Srbija nema pravi potez. Čak i da se ta teritorija vrati, po nekom nevjerovatnom scenariju, pod pravni sistem Srbije, mi bismo jako teško mogli da izađemo na kraj sa 1,5 miliona Albanaca, koji su u Titovo vrijeme pa i ranije bili neraspoloženi prema životu u Srbiji” – svoje izlaganje je započeo gosp. Protić.

Jedna od tema koje su se dotakli gosti “Balkan info” emisije bilo je i pitanje Srebrenice. U svom izlaganju, gosp. Bosnić, u kojem je branio Rusiju i rusku naciju, odnosno krivio Ameriku da mnogo ulaže u propagandni program koji će Rusiju demononizirati, dotakao se i, kako kaže ‘Vještica u crnom‘ koje su plaćene od Amerike da po Beogradu oplakuju Srebrenicu.

Gosp. Protić se nadovezao na pitanje Srebrenice, te izjavio da se ne slaže s svojim sagovornikom, te svoje izlaganje započeo s rečenicom: “Ja mislim da je zločin u Srebrenici apsolutno neoprostiv, a neoprostiv je zato što su ga učinili Srbi”.

Na pitanje voditelja: “Da li smatrate da je bilo toliko ubijenih u Srebrenici?“, gosp. Protić je odgovorio: “Potpuno mi je svejedno da li je 3000 ili 50000… potpuno mi je svejedno. Srbi su se po prvi put u svojoj historiji ogriješili o druge. To mi nikad ranije nismo radili. Tek kada su došli ovi nekrsti na čelu s Ratkom Mladićem koji ne poštuju ništa, koji do juče nisu uopšte bili u Srbi, koji je plakao kad je skidao petokraku, koji nikakvog morala nemaju, onda su krenuli da ubijaju civile.

Isječaj iz emisije pogledajte u video snimku…

 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više