Fresh Press portal
BiH Politika

Zvizdić pita državnu vlast: Je li vas RS obavijestila da nabavlja rusku vakcinu? Hoće li sad i općine voditi pregovore o nabavci vakcina?

zvizdic

Denis Zvizdić, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH uputio je poslaničko pitanje vezano za informaciju da je RS potpisala predugovor o nabavci ruske vakcine za koronavirus, piše Raport.

Zvizdić je pitanja poslao Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Koje je mišljenje vaših institucija o pravnim statusu ovog predugovora imajući u vidu činjenicu da je isključivo Bosna i Hercegovina potpisnik Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijanskom za vakcine, te da prema Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ougovora ‘samo države imaju sposobnost da sklapaju međunarodne ugovore’”, naveo je Zvizdić.

On je pitao i dali je taj predugovor u suprotnosti sa Ugovorom o nabavi vakcina sa Globalnom alijanskom za vakcije, Sporazumom Evropske unije o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjere i Zakonom i lijekovima i medicinskom sredstvima BiH.

Da li ste od strane Vlade RS obaviješteni o potpisivanju navedenog predugovora i uopće o plani nabavke i vakcinacije stanovništva tzv. ruskom vakcinom?”, pitao je Zvidzdić.

Na kraju je pitao da li uoće postoji plan vakcinacije na nivou BiH.

Uz fotografiju pitanja koje je uputio, Zvidzić je postavio i komentar:

Da li ćemo doći u paradoksalnu situaciju da će proces pregovora u vezi nabavke vakcine za građane BiH, umjesto državnih institucija voditi entiteti, kantoni i općine!?

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više