Fresh Press portal
Politika Svijet

Zvizdić: “Vučić je u Berlinu doživio potpuni fijasko i zato je ljut na sve, pa i na mene”

Na pitanje zbog čega je Vučić nezadovoljan njegovim istupom, premijer Denis Zvizdić je kazao da pretpostavlja kako se Vučiću nije dopao ukupni koncept njegovog izlaganja koje se u osnovi temeljilo na poznatim načelima helsinške konferencije o nepovredivosti državnih granica.

Ukazao sam na činjenicu da je arhitektura granica na Zapadnom Balkanu završena i nepromjenjiva i to je citat, odnosno izjava njemačke kancelarke Angele Merkel sa našeg zajedničkog press-a u augustu 2018. godine. I kancelarka Merkel i ja i dalje stojimo na tom stanovištu, a to se Vučiću očigledno ne dopada“, kazao je Zvizdić u razgovoru za “Slobodnu Bosnu“.

Također mislim da se Vučiću nije dopalo ni to što sam jasno rekao da smo imali etničko crtanje granica 90-tih godina i da je sve završeno u krvavim ratovima i najtežim zločinima nakon Drugog svjetskog rata.

Također sam kazao da je BiH u najtežoj situaciji jer samo u BiH imamo činjenicu da kao posljedicu ideje o mogućoj promjeni granica, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, u javnom intervjuu crta nove granice preko suverenih država: BiH i Crne Gore i te teritorije priključuje Srbiji.

Rekao sam da RS blokira MAP kršeći Ustav BiH, jer je to nadležnost države a ne entiteta, i da time krši osnovno načelo EU, a to je vladavina prava jer ne poštuje usvojene zakone, odluke i strategije u vezi MAP-a i NATO-a“, kazao je Zvizdić, koji postavlja retoričko pitanje šta od ovog što je rekao nije istina?

Dakle, koncepcijski, Vučićev plan je propao, a igru će dalje voditi Merkelova – a njen stav je jasan i poznat i potpuno je isti kao što je bio prilikom moje posjete Berlinu u augustu 2018 – proteklo vrijeme je samo potvrdilo tačnost toga stava.

Što se tiče moga i Vučićevig “prepucavanja”, on želi da to prebaci na razinu personalnog, a ja želim da to ostane na razini principa, međunarodnog prava, evropskih načela, demokratskih standarda itd., i mislim da na tome treba insistirati – da svi mi poštujemo evropske standarde i vladavinu prava, i da se napokon odmaknemo od loših lekcija iz vremena Šešelja i Miloševića“, kazao je Zvizdić u razgovoru za “Slobodnu Bosnu“.

Na našu konstatuaciju da se sam Vučić požali na odnos snaga u Berlinu kazavši da je da je bio sam protiv devet sagovornika, premijer Zvizdić kaže da je upravo to činjenica nad kojom bi se aktuena vlast u Srbiji predvođena Vučićem kao i aktuelna vlast u RS predvođena Dodikom, trebala zamisliti i zabrinuti.

Zvizdić na kraju razgovora kaže kako je stekao dojam da francuski predsjednik Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel imaju identične poglede o rješavanju kosovskog problema i da nikome od njih nije ni u primisli da taj problem vežu uz BH, niti bismo mi to ikada dopustili.

To se Vučiću očito ne dopada i zbog toga mu se ni najmanje ne dopada moj istup u Berlinu“, zaključio je Zvizdić.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Vakat je da Vučić prizna Kosovo – Opasnosti od rata sa Srbijom više ne postoji

E.H

Komšić traži izvinjenje od Vučića: “Dačić je najgrublje uvrijedio sve žrtve miloševićevsko – četničkog projekta uništenja države BiH”

E.H

Vučić najavio pokretanje investicijskog ciklusa vrijednog do 10 milijardi eura

A.R

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više