Fresh Press portal
Promo

Lokalni izbori 2020 – Dr. med. Semir Kicić, specijalista porodične medicine

1

Poštovani sugrađani, poznanici i prijatelji,

Želim da se predstavim kao kandidat za Gradsko vijeće na predstojećim izborima, kao dio tima Nezavisne bosanskohercegovačke liste, koja je ujedno i novi politički subjekt u našem gradu. Tim Nezavisne bosanskohercegovačke liste čini izbalansirani omjer iskustva, mladosti, stručnosti, dokazanog uspjeha i kompetencija.

Piše: dr. med. Semir KICIĆ, specijalista porodične medicine

Rođen sam u Tuzli, gdje sam se obrazovao, gdje i danas živim i radim. Diplomirao sam na Medicinskom fakultetu u Tuzli i stekao zvanje doktora medicine.

Nakon diplomiranja, započinjem svoje radno iskustvo u Stanici hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli, gdje se bavim urgentnom medicinom do početka specijalizacije. Uporedo, kao profesor u Srednjoj medicinskoj školi u Tuzli, radim kao spoljni saradnik sedam godina.

Nakon završetka specijalizacije iz oblasti Porodične medicine, nastavljam svoj rad u SOPM Doma zdravlja u Tuzli, kao doktor specijalista porodične medicine gdje radim i danas.

Zbog svog dugogodišnjeg radnog iskustva u JZNU Dom zdravlja Tuzla, upoznat sam sa problemima s kojima se suočavaju i pacijenti i uposlenici primarnog nivoa zdravstvene zaštite. U budućem političkom angažmanu svojim bogatim iskustvom i znanjem pokušat ću unaprijediti organizaciju primarne zdravstvene zaštite, te omogućiti kvalitetniju i ekspeditvniju zdravstvenu uslugu građanima.

Programski zadaci u mom budućem političkom angažmanu su:

1. Otvaranje Centra urgentne medicine. Osnovni cilj i zadatak CUM-a je prepoznavanje, praćenje i započinjanje svih urgentnih stanja. Tu su objedinjene dijagnostičke procedure tako da pacijent na jednom mjestu u kratkom vremenu dobije tretman sa definisanom dijagnozom. Centar bi bio smješten u nakadašnjoj vojnoj ambulanti, koja prostorno, kao i pozicijom zadovoljava sve kriterije za implementaciju ideje.

2. Otvaranje punkta Hitne medicinske pomoći za istočni dio grada, čime bi se dobilo na brzini reakcije pri urgentnim stanjima. Punkt bi bio smješten, također u objektu nekadašnje vojne ambulante.

3. Otvaranje ambulante porodične medicine u naselju Miladije, gdje gravitira veliki broj stanovnika. Prostor se može obezbijediti u zgradi nekadašnje željezničke ambulante, koja se ne koristi već duže vrijeme.

4. Otvaranje savjetovališta za osobe treće životne dobi, gdje bi uz pomoć stručnog osoblja (psiholozi/terapeuti) lakše podnosili teret svakodnevnice. Savjetovališta bi bila uspostavljena u ambulantama porodične medicine, gdje uslovi to dozvoljavaju, te u Domu penzionera Tuzla.

5. Usvajanje i provedba sistematizacije radnih mjesta što bi usluge primarne zdravstvene zaštite učinilo dostupnijim građanima, a uposlenicima poboljšalo uslove rada.

6. Potpuna rekonstrukcija odjela radiologije i nabavka savremenih radioloških aparata u Domu zdravlja Tuzla čime bi se smanjile liste čekanja i maksimalno poboljšala usluga građanima Tuzle. Sredstva treba (trebao je) da obezbijedi osnivač JZNU Dom zdravlja Tuzla – Grad Tuzla.

7. Prilagoditi glavni ulaz u Dom zdravlja za lica sa invaliditetom, ozljedama, te starijim osobama kojima stepenice predstavljaju nepremostivu prepreku, a što se može postićiizgradnjom rampe sa lijeve strane stepeništa, što ne iziskuje velika ulaganja.

1

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više