Fresh Press portal
Košarka

Kobija su izdali roditelji: Nisu mu došli na svadbu i oproštaj

KObe

Legendarni košarkaš Kobi Brajant (Kobe Bryant) poginuo je u 41. godini zajedno sa svojom kćerkom Đijanom Marijom i još sedmoro osoba poslije pada helikoptera u gradu Kalabas u Kaliforniji.

Poslije njegove smrti, košarkaški svijet je ostao u šoku, jer je “otišao” košarkaš koji je ostavio trag na generacije i koji je bio cijenjen i voljen.

Ipak, iako je sve u životu Kobija djelovalo savršeno, uz porodicu, ženu i svoje kćerke, mnogo problema imao je sa roditeljima.

Brajant je rođen 23. avgusta 1978. godine u Filadelfiji iz braka Pem i Džoa koji su se uzeli tri godine ranije i pored Kobija dobili još dvije kćerke.

Naravno, roditelji su bili podrška slavnom košarkašu tokom karijere, a prvi problemi nastali su kada je Kobi poželio da se oženi Vanesom, a kulminirali su 2013. godine kada su Pem i Džo odlučili da prodaju vrijedne sportske rekvizite iz karijere svog sina, i to, bez njegovog znanja, sa ciljem da kupe novu kuću.

To je bio i jedan od glavnih razloga zbog kojeg nisu bili i na Brajantovom oproštaju od košarke 2016. godine. Prema pisanju medija u SAD-a, njihov odnos je do njegove smrti ostao zategnut i hladan.

Kobi je svoju veliku i najveću ljubav, tada osamnaestogodišnju Vanesu, upoznao kada je imao tek 21 godinu i brzo je zaprosio. Tada je majka Pem odlučila da ne podrži njihovu vezu i brak jer je smatrala da su isuviše mladi. Iz tog razloga, cijela porodica, uključujući oca i dvije sestre, nije prisustvovala vjenčanju te 2001. godine.

Ipak, samo rođenje Natalije, prve Kobijeve kćerke utjecalo je na veliko pomirenje koje je potrajalo skoro deceniju, do 2013. godine.

Naši odnosi su sr****. Kažem, kupit ću im jako lijepu kuću, a odgovor koji sam dobio je bio da ona nije bila dovoljna. I onda prodaju moja sr****” – rekao je Kobi tada u jednom od intervjua za ESPN.

Roditelji su planirali da sportske rekvizite svog sina prodaju na aukciji jedne prestižne kuće. Očekivalo se da će stvari dostići vrijednost od oko 500.000 dolara. Ali, uslijedio je novi veliki preokret u odnosima dvije strane. Tako je samo sedam dana prije početka zakazane aukcije, došlo do pomirenja.

Žalimo zbog postupka koji smo uradili, kao i zbog izjava upućenih Kobiju Brajantu. Izvinjavamo se za nesporazum i neplanirani bol koji smo možda prouzrokovali našem sinu i cijenimo finansijsku podršku koju nam on omogućava tokom godina.”

Utisak je da je Kobi i preko ovog postupka prešao bez problema. Tako je često isticao kako je ponosan na svoju porodicu, posebno na sestre.

Zaista sam ponosan na njih. Uspjele su da dođu do svog posla, žive svoje živote, brinu se o sebi. Sada bolje razumiju sebe, i ko su kao ljudi, umjesto da se budu ogorčene jer se stalno oslanjaju na mene.”

Smatra se da je sve što je prošao jedan od glavnih razloga zbog kojih je u pismu koje je sam sebi napisao, i zbog kojeg je dobio Oskara za kratki film, istakao da u porodicu treba investirati, a ne davati njima.

Očito, davanje materijalnih sredstava može izgledati kao prava odluka. Voliš ih, i uvijek su bili tu za tebe, tako da je ispravno da oni sa tobom dijele tvoj uspjeh i sve što dolazi sa njim. Tako, kupiš im auto, veliku kuću, platiš sve račune. Želiš da vode lijep i udoban život, je li tako” – napisao je on i onda nastavio.

Najvažniji savjet koji ti mogu dati je da se pobrineš da roditelji ostanu roditelji, a ne menadžeri. Prije nego potpišeš taj prvi ugovor, osiguraj pravi budžet za svoju porodicu, onaj koji će im omogućiti da žive lijepo, dok sa druge strane ti rasteš u svom poslu i praviš veliki uspjeh. Na taj način, djeca tvoje djece će moći da investiraju u svoju budućnost kada za to dođe vrijeme.

Poslije svega, roditelji nisu bili sa Kobijem na njegovoj oproštajnoj utakmici, a ni onda kada su Lejkersi povukli dresove sa brojevima 24 i 8 koje je Brajant nosio tokom karijere. Takođe, roditeljima se nije ni zahvalio u svom obraćanju.

Želim da kažem, hvala vam mnogo. Nisu samo moji dresovi koji tu vise za mene. To je sve zbog dresova koji su tu bili okačeni i prije mene. Oni su me inspirirali da igram ovu igru na visokom nivou. Medžik, Karim Abdul-Džabar, Šek, “gurali” su me svakog dana. Bejlor, Čemberlen, Gudrič, Vest, Vorti. Nastavlja se dalje i dalje.

On se zahvalio kćerkama za koje je rekao da bez obzira što su odrastale sa mnogo privilegija, od njih očekuje da naporno rade u životu, prenosi “Haber“.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više