Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Tužna sudbina najvišeg NBA igrača u historiji lige

Kada se prisjećamo rokenrola – teško je ne pomenuti jednog od najživopisnijih igrača koji je ikada igrao košarku. Rijetko koji košarkaš u NBA ligi, i uopšte profesionalni sportista, može da se pohvali da je u mladosti ubio lava. To je jedan od trofeja ovog košarkaša, koji nije impresiopnirao igrom onoliko koliko svojom pojavom.

Manute Bol je vizuelno imao najtanje noge koje ste mogli vidjeti na profesionalnom parketu, ujedno i najduže – a bio je visok 231 centimetara, pa je uvijek bilo aktivno pitanje što je to George Murešan viši od njega. Imajući u vidu da je bio visok 231 centimetar, i težak samo 91 kilogram, Manute Bola je teško zaboraviti.

Evo i dan danas.

Manute Bol je Sudanac po porijeklu, Amerikanac po državljanstvu koji je osim unikatne građe – imao još nešto što je teško prevazići. Čovjek je imao više blokada nego poena po utakmici, što je u praksi značilo da je jedan od najbojih blokera u historiji igre. Ostalo baš toliko i nije bilo impresivno.

Slikovni rezultat za manute bol

NBA karijeru počeo je 1985. godine, kada je potpisao za Washington Bulletse, a osim u prijestolnici – igrao je u Golden Stateu, Philadelphiji i Miami Heatu.

Kada je došao u Ameriku, Bol je imao visinu od 231 centimetar i težinu od 82 kilograma što je bilo nedovoljno za NBA ligu. Ekipa Washingtona, koja ga je draftovala, poslala ga je na posebne vježbe da dobije mišićnu masu i snagu, kod specijalnih trenera na Univerzitetu Maryland, gdje je uspio da dobije samo 9,1 kilogram mišićne mase.

Bol je jedva uspijevao da na benču težinu od 20 kilograma podigne deset puta, i na ivici snage je bio kada je radio čučnjeve sa dodatnim opterećenjem od 25 kilograma. Upravo su nedostatak mišićne mase i snage sprečili da Bol postane jedan od dominantnijih centara u NBA ligi.

U karijeri je imao 2.6 poena po meču, bilježio je 4.2 skoka i 3.3 blokade. Karijera u NBA trajala mu je 11 godina, a nakon drugog pokušaja sa Golden Stateom, igrao je i za Florida Beach Dogse i C. Montana Forli. Imajući u vidu da je na parketu u prosjeku provodio po 18,7 minuta po meču, Bol je blokade lupao na svakih pet minuta. U toku karijere ovaj košarkaš je postigao ukupno 1.599 poena, dok je udario 2.647 blokada.

Slikovni rezultat za manute bol

Još jedna bizarnost u Bolovoj karijeri dogodila se 1987. godine kadaje za Washington potpisao Magzi Bougz visok samo 160 centimetara. Vašington Buletsi su tada proglašavani za putujući cirkus NBA lige imajući u vidu da su u svojim redovima imali najnižeg i najvišeg igrača lige, gde je “visinska razlika” između Bougsa i Bola bila 71 centimetar.

Kakav je čovjek Manute Bol bio govori i životna drama koju je doživio kada je u julu 2004. godine teško povredio vrat u saobraćajnoj nesreći. Manute tada nije imao ni zdravstveno osiguranje jer je skoro sve bogatstvo koje je stekao uložio u obnovu rodnog Sudana.

Kakva je ličnost Manute bio na kraju najbolje pokazuje izjava Charlesa Barkleya, koji nikada nije imao dlake na jeziku.

“Da su svi ljudi na svetu kao Manute Bol, to bio bio svet u kojem bih želio da živim. On (Bol) je pametan. Čita New York Times, zna mnogo toga, upućen je u razne teme. On nije jedan od onih koje interesuje samo košarka”.

Bol je završio u bolnici sredinom maja 2010., te je hospitaliziran po povratku u SAD iz Sudana, nakon slijetanja na aerodrom Dulles International. Podvrgnut je trostrukom tretmanu dijalizom, te je kao posljedicu razvio Stevens-Johnsonov sindrom, po život opasno stanje u kojem se slojevi kože počinju odvajati od tkiva.

Otkrio je to Tom Prichard, direktor Sudan Sunrisea, udruge koja potiče na pomirenje u Sudanu, a čiji je član bio i Bol.

Juna 19. 2010. godine, Bol je preminuo od akutne upale bubrega, koju je dobio kao posljedicu Steve-Johnsons sindroma.

Iza sebe je ostavio 10 djece, koja su u njegovo ime pokrenula humanitarnu misiju diljem SAD-a. Bio je omiljeni među saigračima, a njegovi bivši timovi, zajedno sa igračima – pokrenuli su nekolicinu košarkaških kampova u Sudanu. Ostat će upamćen kao veliki humanitarac i veliki prijatelj na terenu. U vrijeme smrti, imao je 47. godina.


Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više