Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Jutros se mogao ugasiti rukomet u BiH

Prema riječima Bilala Šumana, selektora rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, jutros u 8.30 sati mogao se ugasiti bh. rukomet.

Naime, da do 8.30 sati u utorak nije uplaćeno oko 25.000 konvertibilnih maraka (KM) za avionske karte bh. reprezentativcima, članovima stručnog štaba i delegacije RS BiH, koji trebaju putovati u Španiju na utakmicu kvalifikacija za EURO 2018 koja će se igrati 2. novembra ne bi ni otišli u Valladolid.

“Da jutros nismo platiti karte agencije preko koje smo izvršili rezervaciju za let, ne bi ni otišli u Valladolid na kvalifikacionu utakmicu sa Španijom. Da se to dogodilo, mogli bi za tri dana staviti ključ u bravu i potpuno zatvoriti Rukometni saveza BiH. Naime, u takvom raspletu bi bili kažnjeni sa jedno 50.000 eura i vjerovatno izbačeni iz svih takmičenja Evropske rukometne federacije narednih pet godina, pa ni igranje domaće lige ne bi imalo smisla. Na kraju smo Smajo Karačić, generalni sekretar saveza i ja platili karte, a to nije način na koji treba da funkcioniše jedna državna reprezentacija“, ogorčeno govori Šuman i nastavlja:

“Nije ovo reprezentacija BH Telecoma, Klasa, hotela Holywood i Hills, ili Mirvada Kurića, ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, nego valjda cijele države BiH. Ovi sponzori i Kurić su jedini koji nam u ovoj zemlji žele pomoći i koji su nam izašli u susret u ovoj situaciju, Nažalost, zbog birokratije sredstva nisu mogla jutros leći na račun agencije, pa smo Karačić i ja platiti avionske karte. Vjerovatno ćemo nadoknaditi taj novac, ali nije to toliko ni važno, koliko odnos prema državnoj rukometnoj reprezentaciji. Krajnje vrijeme da se pronađe neki sistem i način na koji će nadležne institucije pomagati ne samo rukometu, nego svim sportovima koji predstavljaju ovu zemlju na međunarodnoj sceni. Ne kažem da država mora osigurati 100 posto budžeta saveza, ali nekih desetak posto bi bilo dosta dobro i olakšalo bi nam svima funkcionisanje.“

Šuman je razočaran, ali kaže da neće tako lako odustati od svoje namjere da uvede mnoge novine u rad rukometnih selekcija, posebno mladih.

“Pokušavamo da udarimo neke nove temelje u radu reprezentacija, počevši od ekonoma pa do trenera i mene samog kao selektora. Našlo se i dosta ljudi koji su spremni pomoći, ali sve se svodi na završavanje poslova na račun ličnih poznanstava. Pomoć države i entiteta je neophodna. Tužno je i da niko iz Predsjedništva i Upravnog odbora RS BiH nije reagovao, jer nije ovo naša privatna reprezentacija. Još jednom apelujem na sve da nam pomognu kako god, svaka pomoć nam je dobro došla, jer ona nam znači pomak u svakom segmentu“, istakao je Šuman, te dodao da je svjestan da će biti svakakvih komentara na ovakav njegov istup, ali da želi da javnost zna kako funkcionišu stvari u državnim reprezentacijama.

Rukometna reprezentacije BiH okupiće se 27. oktobra u ilidžanskom hotelu “Hills“ kako bi počela pripreme za susreta kvalifikacija za EURO 2018 u Hrvatskoj protiv Španije i Austrije.


Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više