Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

NASA upozorila: Asteorid veličine kao pola Mount Everesta približava se Zemlji

Asteroid bi mogao da predstavlja prijetnju jer se Zemljina orbita nalazi na njegovoj trajektoriji leta.

Asteroid koji bi mogao biti opasan za Zemlju krajem aprila će se približiti našoj planeti, saopšteno je iz agencije NASA.

Prema proračunima naučnika, asteroid 52768 (1998 OR2) će se najviše približiti Zemlji 29. aprila. Tog dana biće udaljen 6,29 miliona kilometara, što je 16 puta dalje nego što je Mjesec udaljen od Zemlje.

Asteroid bi mogao da predstavlja prijetnju jer se Zemljina orbita nalazi na njegovoj trajektoriji leta.

Njegov prečnik iznosi između 1,8 i 4,1 kilometar i potrebno mu je 3,68 godina da napravi krug oko Sunca. Da bi ga slikovito opisali, tvrde da je veličine kao pola Mount Everesta.

Približavanje potencijalno opasnih asteroida Zemlji nije neuobičajeno. Nasa je sredinom februara saopštila o približavanju nebeskog tijela 163373 prečnika između 440 i 990 metara, koje se najviše približilo našoj planeti na udaljenost 15 puta veću nego što je Mjsec udaljen od Zemlje, prenosi “Fokus“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više