Fresh Press portal
Auto-Moto

Kad vam se upali lampica na instrument tabli, a niste sigurno u čemu je problem: Ne paničite, nije uvijek drama, evo što zapravo znače…

Kako bi znali prepoznati što se događa vašem automobilu, potrebno je poznavati 10 svjetlosnih simbola koji se najčešće javljaju na instrument tabli…

Simboli ukazuju na greške do kojih je došlo na vašem automobilu, a na koje treba obratiti pažnju i na vrijeme ih otkloniti.

Kantica s uljem

Upaljena lampica predstavlja indikator pritiska ulja, kada se upali upozorava na nedovoljnu razinu ulja u motoru, te je potrebno nadodati ulje istih karakteristika kao ono koje se već nalazi u motoru.

Lampica s prikazom akumulatora

Može signalizirati na više grešaka povezanih s električnim kontaktima u sistemu od alternatora do akumulatora, kao i na sam akumulator.

Lampica na kojoj je simbol žaruljice

Također jedna od onih koju bi bilo poželjno zapamtiti. Ta lampica vam šalje signal da je jedna od žaruljica na automobilu pregorjela, te ju je potrebno zamijeniti. Preporučljivo ju je odmah zamijeniti kako bi se povećala sigurnost i izbjegli nepotrebni susreti s policijom.

Lampica s mehaničarskim ključem

Nema razloga za paniku, već vas samo obavještava da ćete vrlo brzo morati obaviti redovan servis.

Lampica s oznakom TPMS

Riječ je o Tire Pressure Monitoring Systemu – Sistemu kontrole pritiska u gumama, a znači da nešto nije u redu s pritiskom zraka u gumama. Kada vam se ovo upali potrebno je pomoću mjerača izmjeriti tlak u gumama, te napumpati gume do mjere propisane u specifikaciji automobila.

Lampica sa simbolom zračnog jastuka

Nipošto je nemojte ignorirati jer je zračni jastuk vrlo važna komponenta kada je u pitanju sigurnost putnika u automobilu.

Lampica s oznakom kočnica

Upozorava da ćete morati u servis promijeniti disk pločice.

Crvena lampica sa simbolom termometra

Ona se pojavljuje na instrument tabli ukoliko postoji mogućnost da bi moglo doći do pregrijavanja motora. Jedan od razloga je smanjena količina tekućine u rashladnom sistemu, ili da postoji greška u radu termo prekidača.

Žuta lampica koje ima oblik motora

Ona indicira na provjeru motora, a može biti upaljena iz više razloga, no da bi se otkrio glavni uzrok potrebno je prikopčati automobil na dijagnostiku u ovlaštenom servisu.

Crvena lampica sa znakom ABS

Svrha ABS senzora je da spriječi blokiranje kočnica, te samim tim povećava sigurnost u automobilu. Vrlo često se na senzorima znaju nakupiti naslage prljavštine, no kako bi točno provjerili u čemu je bit problema, najbolje je posjetiti servis.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Barcelona ima problem, Dembele ovisnik o igricama

E.H

Ovo su znakovi da imate problem sa štitnom žlijezdom! Evo šta treba svaka žena da uradi za liječenje neaktivne tiroide

E.H

Zvijezda serije “Malcolm u sredini” ima problema sa pamćenjem

D.K

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više