Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kako automobil dobije 0 zvjezdica na testu?

Crash test na kom automobil nije dobio pozitivnu ocjenu, recimo Suzuki Maruti S-Presso, dobio je nula zvjezdica jer nije uspio da zaštiti putnike prilikom udesa.

Ovaj auto je zapravo najbolje prošao na tržištu Indije i Južne Afrike. Pitate se, zbog čega je zapravo nesiguran? Zašto je dobio 0 zvezdica?

NCAP test je rekao svoje, brzinom od 65 km/h se automobil zakucao u metalnu barijeru i na lutkama je pokazano koliko bi vozač i suvozač pretrpjeli štete, pa ukoliko bude crveno, znači da zaštite skoro da i nema.

Kao prvo, automobil ima airbag samo na mjestu vozača, kada pogledamo autombil koji je dobio 5 zvjezdica, on ima vazdušne jastuke na oba prednja sjedišta, a za mjesta pozadi su tu jastuci koji dolaze sa strane.

Zbog toga se smanjuje sila udarca i putnici lakše podnesu udes.

S-Presso ima problema i sa pojasevima, tačnije pojas ne može lijepo da “klikne” i da žljeb lijepo uđe u kućište, zbog toga su lutke posrnule ka naprijed faktički bez otpora.

Prema studijama, putnici sa prednjih sjedišta imaju 12.8% manje šanse za fatalnu povredu kada je pojas vezan pravilno. S-Presso ima problema da apsorbuje udarac, već se sve reflektuje direktno na kabinu, što je izuzetno opasno po vozača i suvozača.

Pogotovo kod automobila kao što je S-Presso koji imaju izuzetno kratak prednji dio. Kada se to uporedi sa malo dužim hatchbackom, vozač u takvom automobilu gotovo da ne osjeti posljedice.

Kada je globalni NCAP otišao u Indiju prije nekoliko godina i sproveo istraživanja, prvi testovi su uglavnom prikazivali 0 zvjezdica što je bilo zabrinjavajuće.

Mnogi proizvođači su loše rezultate testova uzimali kao motivaciju i poboljšavali starije verzije svojih automobila ili su poboljšavali platforme, a automobile “gasili”.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više