Fresh Press portal
Početna » Blog » Kako pravilno voziti u kružnom toku
Auto-Moto

Kako pravilno voziti u kružnom toku

Tok

Kružni tok se smatra efikasnim i bezbjednim saobraćajnim rješenjem, ali mnogi vozači od njih zaziru, i u vožnji ih čak i izbjegavaju, čak i kad zbog toga moraju da pređu duži put do odredišta.

Ipak, kada su kružni tokovi posredi, potrebno je samo dobro savladati pravila vožnje u njima, i onda nema nikakvih problema.

Ovih nekoliko savjeta bi trebalo da vam pomognu u tome:

1. Ako želite da izađete na prvom izlazu, uključite se u prvu desnu (spoljnu) traku i uključite desni pokazivač pravca, popularni žmigavac.

2. Ukoliko izlazite na drugi izlaz, možete voziti objema trakama, ali je važno da iz desne trake, ako ste njome vozili, ulazite u desnu, a iz lijeve u lijevu, tj. da uvijek pratite nastavak trake kojom ste vozili prije ulaska u kružni tok.

3. Ako izlazite na treći izlaz, potrebno je da uđete u lijevu, tj. unutrašnju traku, da biste se pošto prođete drugi izlaz, uz uključivanje desnog pokazivača pravca, skrenuli desno i izašli iz kružnog toka, i to takođe i dalje prateći traku u kojoj ste vozili, tj. lijevu. Postoji i mogućnost prestrojavanja u desnu traku, ali je pri tom obavezno voditi računa o tome da se to uradi bezbjedno, bez ugrožavanja svoje i tuđe bezbjednosti, prenosi savetnik.

4. Još jedna od stvari koje zbunjuju vozače i u kojima često griješe čak i oni koji se ne libe da uđu u kružni tok jeste kada se uključuje svetlosni signal, to jest žmigavac. Prilikom ulaska u kružni tok, ukoliko se ne isključujete na prvom izlazu, treba uključiti lijevi pokazivač pravca. Prilikom izlaska iz kružnog toka potrebno je blagovremeno obavjestiti druge učesnike u saobraćaju uključivanjem desnog žmigavca.

Povezani članci

Jedan od najvećih na području KS: Danas otvaranje kružnog toka u naselju Pofalići

E.H

Uskoro u Tuzli: Kružni tok kod raskrsnice “Tenis”

E.H

Kako pravilno voziti u kružnom toku

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više