Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Pametni” ležeći policajac automatski provjerava dubinu šare na gumama

Vozači koji ulaze na parkinge u Finskoj dobijat će informaciju o stanju guma na svom vozilu zahvaljujući “pemetnom” ležećem policajcu koji provjerava dubinu šare.

Finska kompanija Nokian je najavila ekspanziju svojih ležećih policajaca koji automatski provjerava stanje guma. Radi se o sistemu SnapSkan, koji koristi 3D skeniranje kako bi izmjerio dubinu šara na sve četiri gume prilikom prelaska automobila preko ležećeg policajca, piše “Klix“.

Sistem je potpuno besplatan za korištenje, a vozači koji ga žele koristiti mogu se prijaviti putem SMS-a ili emaila prije ili poslije prelaska preko ležećeg policajca. Podaci o stanju guma, odnosno o dubini šare, bit će im poslani veoma brzo. Također, podaci onih koji ne žele koristiti sistem će biti izbrisani.

Osim podataka o stanju guma, vozači će dobiti i kod za popust kod lokalnih prodavača guma ukoliko im zamjena bude potrebna.

Prototip SnapSkan sistema je prvobitno postavljen u višespratnom parkingu u Helsingkiju 2016. godine, a potpuno operativna verzija je predstavljena 2017. godine. Reakcija javnosti je bila pozitivna, a 80 posto onih koji su koristili sistem bi ga preporučili drugima. Nokian je stoga odlučio postaviti svoj sistem širom Finske.

Šef Nokiana Hille Korhonen je rekao da je SnapSkan prva usluga za skeniranje guma na svijetu koja je potpuno automatizirana i dostupna na javnoj lokaciji. Cilj kompanije Nokian je da svojim sistemom poveća sigurnost na cestama.

Naredna destinacija za sistem je Oslo u Norveškoj.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više