Fresh Press portal
Auto-Moto

Šta uraditi kada vam obilne kiše poplave auto?

Auto

Poplave koje poslije obilnih kiša su sve češće, a mnogima oštete automobile. Ako je vaš automobil bio potopljen u vodi koja je dosezala iznad polovine točkova, pratite ovih pet koraka kako biste procijenili štetu.

1. Ne pokušavajte upaliti automobil

Iako je teško odoljeti želji da provjerite radi li vaš auto tako što ćete okrenuti ključ u bravi, upravo to će nepovratno oštetiti automobil ako je voda ušla u motor. Najsigurnije je auto “odvući” kod servisera na provjeru.

2. Pokušajte odrediti koliko je duboko auto bio potopljen

Nakon jakih kiša i poplava ta voda je izuzetno prljava i nakon povlačenja ostavlja blatnjave i prljave tragove. Na autu ostaju blatnjavi tragovi izvana i iznutra. Ako voda nije prešla donji nivo vrata (prag), najvjerovatnije ćete proći bez problema. Brojne osiguravajuće kuće štetu će proglasiti “totalkom” ako je nivo vode došao do donje strane instrument ploče (ispod upravljača).

3. Kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću

Osiguranje od poplave pokriveno je u većini osiguravajućih paketa pa ćete u tom slučaju gotovo uvijek proći s naknadom za štetu, ako ne potpunom, onda djelimičnom.

4. Probajte osušiti i očistiti unutrašnjost

Ako je voda ušla u automobil, prvo treba da otvorite sva vrata i prozore te stavite suve peškire na pod kako bi upili vodu, a nakon toga, preporučuje se, zamijenite svaki dio unutrašnjosti koji je bio u kontaktu s vodom.

5. Provjerite ulje, filter vazduha i električne sisteme

Ako primijetite kapljice vode na “štangici” ulja ili uočite povećanu količinu ulja u motoru, najbolje je ne pokretati motor. Takođe, savjetuje se da automobil “odvučete” do servisera koji će zamijeniti ulje i tekućine, kao i vazdušni filter. Ako se motor čini “sigurnim” za pokretanje, provjerite sve električne komponente, uključujući svjetla, pokazivače smjera, klimatizacijski uređaj, radio, električne brave, prozore, čak i “žaruljice” instrumenata.

Bilo kakvo neobično ponašanje automobila u vožnji ili pri promjeni stepena prenosa može nagovijestiti neki električni problem, prenose “Nezavisne“.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više