Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Evo kako očistiti smartfon prije nego što ga se odreknete

Stari pametni telefon svakako treba dobro počistiti prije nego što ga se riješite.

Zašto? Ne samo zato što bi novi vlasnik mogao pročitati vaše stare poruke ili pogledati fotografije koje radije ne biste dijelili s javnošću, već i stoga što bi mogao naletjeti na osjetljive podatke pomoću kojih bi mogao provaliti u, recimo, baš korisnički profil na Facebooku.

Evo kako ćete to onemogućiti.

iPhone

Vlasnici Appleovih smartfona prvo trebaju odspojiti svoj Apple Watch (ukoliko ga imaju) kako bi izbjegli moguće probleme s novim iPhoneom. Potom napravite sigurnosnu kopiju (backup).

Tek nakon što ste riješili backup bacite se na čišćenje podataka. Izlogirajte se iz servisa u računalnom oblaku iCloud tako što ćete otvoriti Settings, kucnuti po svom imenu pri vrhu zaslona, skrolati sve do kraja i kucnuti na Sign Out.

Nakon što ukucate svoj Apple ID i lozinku, kucnite na Turn Off. I to je to.

Kako bi počistili podatke, otvorite Settings, kucnite na General, skrolajte do Reset i odaberite opciju Erase All Content and Settings.

Namjeravate se prebaciti na pametni telefon s operativnim sustavom Android? Isključite iMessage kako ne biste propustili poruke na vašem novom mobitelu.

Androidi

Nabavljate li novi Android, sinkronizirajte sve aplikacije s vašim korisničkim računom tako što ćete otvoriti Settings, pa User and Accounts, kucnuti Account Sync i potom Sync Now.

Kad to završite vrijeme je za izradu backupa. Otvorite Settings, odaberite System, kucnite na Backup i uključite opciju Back Up to Google Drive. Tako će vaši podaci biti kopirani na Google Drive, gdje će vas čekati kad aktivirate novi mobitel.

Kad završite s backupom vrijeme je za čišćenje. Otvorite Settings, kucnite na System i odaberite Reset (ili Backup and Reset). Dalje odaberite Factory Data Reset i potom Reset phone. Obrišite sve, piše Wired.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više