Fresh Press portal
Početna » Blog » Britanski naučnici: Otkrili smo kako je izgledalo Isusovo lice
Nauka Video

Britanski naučnici: Otkrili smo kako je izgledalo Isusovo lice

isuskrist

Britanski naučnici: Otkrili smo kako je izgledalo Isusovo lice

U biblijskim spisima se nigdje ne spominje tačan Isusov izgled. Doduše, prorok Izaija kada govori o Mesiji, piše: “Nema obličja na njemu, nema ljepote da bismo ga gledali i nema izgleda da bismo našli ugodnosti u njemu”. (Izaija 53,2b)

Međutim, potreba da se njegovu svetom imenu doda i lice već stoljećima je snažna potreba kršćanskih vjernika, a na opće prihvaćenu sliku Isusovog izgleda najviše su utjecali slikari iz europskog srednjeg vijeka i renesanse.

Oni su Isusa prikazivali kao zgodnog, visokog, svjetloputog i svjetlookog muškarca. Bez opisa, tijela i DNK Postoji dodatni problem što nema ni kostura ni drugih tjelesnih ostataka za ispitivanje DNK.

Prikaz Isusovog lica je rezultat mašte umjetnika

Zbog nedostatka dokaza, naše Isusove slike prepuštene su mašti umjetnika. Utjecaji umjetničkih kultura i tradicija mogu biti duboki, primjećuje Carlos F. Cardoza-Orlandi, izvanredni profesor svjetskog kršćanstva na Columbia Theological Seminaria u Atlanti.

Zbog toga prikaz Isusa ovisi u kojem ga dijelu svijeta tražite – pa je tako Isus prikazivan i kao crnac, Latinoamerikanac i Arap. I tako ostaje temeljno pitanje: kako je izgledao Isus?

Odgovor je stigao iz uzbudljivog novog područja znanosti: forenzičke antropologije. Koristeći metode slične onima koje je policija razvila za rješavanje zločina, britanski su naučnici, potpomognuti izraelskim arheolozima, ponovno stvorili ono za što smatraju da je najtačnija slika najpoznatijeg lica u ljudskoj historiji.

Richard Neave, umirovljeni medicinski umjetnik sa Sveučilišta u Manchesteru koristio je forenzičku antropologiju kako bi dobio precizan portret Isusa Krista. Tokom protekla dva desetljeća on je rekonstruirao desetke poznatih lica, uključujući Filipa II Makedonskog, oca Aleksandra Velikog i kralja Midasa iz Frigija. Ako bi itko mogao stvoriti precizan Isusov portret, to bi bio Neave.

Isus je vjerojatno imao kratko kovrčavu kosu i bradu

Neave i njegov tim istraživača došli su tako do lubanje Semita od izraelskih arheologa. Pomoću rendgenskih snimaka od lubanje su napravili tzv. kriške te su računalom dobili mišiće i kožu na tipičnoj lubanji Semita.

Prema židovskoj tradiciji, Isus je imao kratku kovrčavu kosu i bradu, a ne svijetlu dugačku kakvim ga se inače opisuje. Isusov izgled je tako karakterističan za Židove s Bliskog istoka koji žive na području Galileje u sjevernom Izraelu. Osim toga, Isus nije bio ni osobito visok – vjeruje se kako je imao tek oko 166 centimetara, piše Express.hr.

Povezani članci

Isus je bio Grk, a ne Židov – Tvorci dokumentarca “Biblijske zavjere” tvrde da je Isus ustvari Apolonije iz Tijane

E.H

Ovaj “prorok” prodaje “Isusovu krv” u bocama

E.H

Djevojčica otišla u raj prije nego je čudesno izliječena

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više