Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Naučnici konačno riješili misterij Bermudskog trougla!

Malo koji misterij toliko zaokuplja pažnju entuzijasta, znanstvenika i šire javnosti kao nestajanja aviona, brodova i njihovih posada u Bermudskom trokutu.

Na području velikom 500.000 kilometara kvadratnih između Miamija, Portorika i Bermude u zadnjih je 100 godina nestalo oko 75 zrakoplova i stotine brodova i preko 1000 osoba koje su na njima bile.

Novinarka britanskog Independenta Rachel Pells piše da je grupa meteorologa potencijalno riješila misterij Bermudskog trokuta – i ne, nije riječ o izvanzemaljcima. Problem prema njima leži u šesterokutnim oblacima koji stvaraju takozvane “zračne bombe” s vjetrovima koji premašaju brzinu od 280 km/h te su odgovorni za stotine neriješenih incidenata u tom području. Te su oluje toliko moćne da su u stanju momentalno povući brodove i zrakoplove u more.

Šesterokutni oblaci većih razmjera prema znanstvenicima se najviše stvaraju na zapadnom vrhu otoka Bermuda, a široki su između 33 i 90 kilometara.

– Nije uobičajeno da ugledate oblake s ravnim rubovima. Većinu vremena je njihov oblik i raspodjela nasumična – kazao je dr. Steve Miller, meteorolog Colorado State sveučilišta.

Grupa koja je istraživala fenomen ovih oblaka pomoću radarskih je snimaka otkrila što se zapravo događa ispod neobičnih oblaka – riječ je o udarima vjetra koji se kreću opasno velikim brzinama i pritom stvaraju valove do visine 14 metara.

Meteorolog Randy Cerveny opisao je heksagonalne oblake iznad oceana kao “zračne bombe”

– Oni se stvaraju takozvanim mikroeurupcijama, eksplozijama zraka koje se spuštaju s dna oblaka i potom udaraju u ocean. Ti udari često stvaraju valove koji mogu narasti do masovnih proporcija u međusobnoj interakciji – objasnio je Carveny.

Misteriozni nestanci u Bermudskom trokutu zabilježeni su još na Kolumbovim putovanjima kada je slavni istraživač ugledao čudna svjetla i zbunjujuća očitanja kompasa.

Prema nekim izračunima u tom području godišnje nestanu 4 zrakoplova i do 20 brodova u prosjeku.


Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više