Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Naučnici otkrili najvreliju planetu

Međunarodni tim naučnika otkrio je planetu sličnu Jupiteru, koje je toplija od većine zvijezda i koja bi mogla da ima rep nalik na kometu.

To otkiće iznenadilo je i same astronome, koji priznaju da ni sami nisu sigurni kako je moguće da je KELT-9b, kako je označena planeta, postoji.

KELT-9b ima tempereaturu od 4.600 kelvina (4.327 celzijusa) što je samo 1.200 kelvina hladnije od Sunca.

“Toliko je vrela da je vrelija od većine poznatih zvijezda”, kaže vođa tima naučnika Scott Gaudi, profesor astronomije na Državnom univerzitetu Ohaja, prenosi Russia Today.

Planete ima skoro tri puta veću masu od Jupitera, ali upola manju gustinu. To je, po naučnicima, rezultat ekstremne radijacije koja dolazi sa zvijezde domaćina, zbog čega se njena atmosfera “napuše kao balon”.

“To je planeta po svim mogućim definicijama, ali se njena atmosfera skoro sigurno razlikuje od bilo koje druge planete koju semo ikada imali prilike da vidimo, zbog temeperature njene dnevne strane”, kaže Gaudi.

KELT-9b orbitira oko zvijezde nazvane KELT-9, koja je duplo veća i skoro duplo vrelije od Sunca. Ultravioletno zračenje KELT-9 je toliko jako da bi cijela planeta mogla da ispari.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više