Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Naučnici razvili kameru manju od zrna soli

Naučnici sa Univerziteta u Stuttgartu u Njemačkoj su razvili mikrokameru toliko malu da se može ubrizgati špricom.

Nova kamera bi se mogla koristiti za istraživanje dijelova tijela u koje kamere ranije nisu mogle zaviriti, kao i za nadzor uređaja i mašina. Naučnici su uspjeli kameru s tri sočiva pomoću 3D printera, koja je široka samo 0,12 milimetara, dakle, nešto manja od zrna soli.

Tim naučnika vjeruje da su 3D printeri budućnost proizvodnje, jer postojeća tehnologija ne može proizvesti dovoljno mala sočiva koja bi se mogla koristiti u medicini.

Minijaturna kamera se može ubrizgavati pomoću šprice, a ona može fokusirati objekte s udaljenosti od 3 mm. To znači da bi mogla fotografisati unutrašnjost ljudskih organa, pa čak i mozga.

Kamera će se moći koristiti i za nadzor, za dronove, sisteme osvjetljenja i robote. Pred naučnicima je još mnogo rada, ali dosadašnji rezultati mnogo obećavaju.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više