Fresh Press portal
Nauka

Otkriven novi organ u ljudskom tijelu

Otkriven je posve novi organ u ljudskom tijelu koji bi znanstvenicima mogao pomoći boljem razumijevanju širenja raka.

Ono što se sve do sad smatralo slojem gustog vezivnog tkiva, zapravo su nizovi odjeljaka ispunjenih tekućinom koji su nazvani “intersticij” (interstitium).

Ti odjeljci koji predstavljaju novi organ se nalaze odmah ispod kože, a njima su također obložena pluća, crijeva, krvne žile i mišići te oni tako tvore mrežu čvrstih i rastezljivih proteina.

Nova studija koja je objavljena u časopisu Scientific Reports prva je koja je te prorede identificirala kao novi zasebni organ, čija se funkcija pokušava razumjeti. Zanimljivo je to da je intersticij dosad bio neprimijećen iako je jedan od najvećih organa u ljudskom tijelu.

Znanstveni tim koji stoji iza otkrića tvrdi da ti svi odjeljci vjerojatno služe za apsorbiranje udaraca i onda time i zaštite osjetljivog tkiva od oštećenja.

Petros Benias i David Carr-Locke iz bolničkog centra Mount Sinai Beth Israel su spazili intersticij istražujući žučni kanal pacijenta u potrazi za znakovima raka. Zamijetili su šupljine koje su bile nepoznate dotad znanoj ljudskoj anatomiji i za mišljenje pitali doktora Neila Theisea, patologa sa Sveučilišta New York.

Ustanovili su da su sva dosadašnja ispitivanja ljudskog tijela previdjela intersticij, jer metoda prikupljanja uzoraka za mikroskopsku analizu traži isušivanje tekućine čime se zapravo uništava struktura tog organa. Samim time, umjesto da se to identificiralo kao tekućinom ispunjeni jastučići u čitavom tijelom, spljošteni odjeljci su smatrani samo slojem vezivnog tkiva.

“Tijekom biopsija je ta tekućinom ispunjena tvorevina uvijek izgledala kruto, no sad znamo što je to zapravo i da se prostire po cijelom tijelu”, pojašnjava doktor Theise.

Zamrznuto tkivo za obavljanje biopsije uzeto od još 12 pacijenata i omogućilo očuvanje anatomije novopronađene strukture.

Shvatili su također da tekućina iz intersticija otječe u limfni sustav, tj. u mrežu žila koje provode limfu, a to je povezano s imunološkom reakcijom organizma. S obzirom na to da omogućuju brži prolaz tekućine tijelom, međusobno povezane stanice vjerojatno imaju tu nuspojavu da pospješuju širenje karcinoma tijelom.

Pomoću ovih saznanja znanstvenici vjeruju kako će otkriti i nove metode testiranja na karcinom. “Ovo otkriće može donijeti dramatične pomake u medicini, uključujući i mogućnost da uzorci tekućine intersticija postanu moćno dijagnostičko oruđe”, rekao je doktor Theise.

Izvor: geek.hr

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Stravičan prizor u Srbiji: Psi i mačke jeli su glavu nesretne žene

E.H

Cijela BiH u šoku! Pronađeno raskomadano tijelo migranta, pojeo ga vuk?

E.H

Na obali Drine u Bijeljini pronađeno tijelo muškarca

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više