Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Revolucionarni poduhvat: Prvi genetski modifikovan embrion

Prvi put u istoriji američki naučnici uspeli su da promene DNK ljudskog embriona u pokušaju da isprave gene koji nose nasledne bolesti.

Istraživači Unverziteta u Portlandu uspjeli su da modifikuju nekoliko embriona koristeći zahtjevnu tehniku CRISPR.Tim je predvodio američki biologičar Šukrat Matalipov, koji je uspio bezbjedno da ubrizga hemikaliju zaduženu za ispravljanje “pogrešnih gena” odmah po začetku embriona.

Iako embrioni nekoliko dana ne mogu da se razvijaju za to vrijeme su istraživači uspješno dokazali da mogu preventivno djelovati na naslijedne bolesti.

Sve do sada Kina je bila jedina zemlja koja je uspjela da uradi tako nešto. Ipak, oni su uspjeli da isprave samo mali broj ćelija, te su samo djelimično uspjeli u ovoj zamisli.

Kako piše MIT Technology Review, ovakav poduhvat znači da su SAD korak bliže stvaranju prvih genetski modifikovanih ljudskih bića na planeti.

“Ovo je najbolji dokaz da je tako nešto moguće. Ne vjerujem da ćemo još uvijek početi sa kliničkim ispitavanjima, ali svakako smo korak dalje od svih“, rekao je jedan od istraživača.

Izvor: b92.net

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više