Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

U Egiptu je pronađena mumija sa zlatnim jezikom: Naučnici nisu sigurni što to znači

Arheolozi su u Egiptu, na nalazištu Taposiris Magna, pronašli 2000 godina staru mumiju s jezikom od čistog zlata, piše Live Science. Moguće je da su oni koji su radili balzamiranje mumije položili zlatni jezik da bi osigurali da pokojnik može govoriti u zagrobnom životu, navodi se u izjavi egipatskog Ministarstva za starine.

Da je, na primjer, mumija sa zlatnim jezikom u zagrobnom životu susrela Ozirisa, boga podzemlja, morala bi moći s njime razgovarati, navodi se u izjavi. Nije jasno je li mumija imala govornu manu i zašto je posebno jezik napravljen od zlata.

Nađena je i ženska mumija
Arheolozi, predvođeni s Kathleen Martinez iz Dominikanske Republike, otkrili su mumiju u jednome od 16 iskopa u Taposiris Magni koja ima hramove posvećene Ozirisu i Izidi, božici koja je bila i sestra i supruga Ozirisa.

Prije toga, tamo je nađen ostatak novčića ukrašen likom Kleopatre VII što sugerira da su hramovi bili u uporabi tijekom Kleopatrine vladavine.

Među ostalim, tamo je nađena ženska mumija koja ima posmrtnu masku koja se smiješi, a pokriva joj i veći dio tijela. Na tom je mjestu iskopano i nekoliko kipova koji prikazuju pokojnike.

Kipovi su odlično očuvani
Kipovi su tako dobro očuvani da se još mogu razaznati frizure i pokrivala za glavu pojedinaca. Kipovi imaju formalan izgled bez osmijeha na licima. Dvije su mumije pronađene s ostacima svitaka koje znanstvenici trenutno analiziraju i dešifriraju.

Gipsani slojevi ili karton koji zatvaraju jednu od mumija imaju zlatne ukrase Ozirisa, opisuje se u izjavi.

Iako arheolozi nisu sigurni kada su ljudi točno umrli, mogu reći da su živjeli u vrijeme kada su Egiptom vladali ili Ptolomeji koji su bili potomci jednog od generala Aleksandra Velikog ili Rimsko Carstvo koje je zavladalo zemljom nakon smrti Kleopatre VII, 30. Godine prije Krista. Daljnja iskapanja su u tijeku, prenosi telegram.

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više