Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

NIŠTA NIJE NEMOGUĆE: SERVUS pomoću glasovnih naredbi umjesto Vas obavlja kućanske poslove

Vjerovatno ste tokom života nekad se zapitali, da li možete upaliti televizor, a da ne ustanete po upravljač ili da li neko za vas može upaliti svjetlo i otvoriti vrata?

Zahvaljujući napredovanjima tehnologije vašim pitanjima je stigao odgovor, može!

Mladi naučnici iz Rijeke su korištenjem znanja iz elektrotehnike i programiranja kreirali “SERVUS”, aparat “koji prvenstveno olakšava život licima sa invaliditetom, ali može služiti i zdravoj populaciji”, kaže inovator i naučnik prof.dr. Miroslav Vrankić iz Rijeke.

“Servus je elektronički sustav koji korisniku omogućava da pomoću glasovnih naredbi upravlja svojim domom. Iako ga volimo nazvati osobnim elektroničkim pomoćnikom, Servus nije robot. Servus je sustav koji se sastoji od brojnih elektroničkih uređaja. Glavni dio sustava je centralna Servus jedinica koja može razgovarati s Vama i davati naredbe drugim uređajima koji kontroliraju Vaše kućne aparate i uređaje”, pojašnjava za naš portal prof. Vrankić.

Ne postoje granice kada su u pitanju mogućnosti Servus sistema. Na primjer, po Vašoj naredbi Servus može spustiti ili podići roletne. Jedna naredba je dovoljna da Servus učini više radnji. Na primjer, po vašoj naredbi „Servus, želim se opustiti“, Servus može prigušiti svjetla, spustiti roletne i uključiti muziku.

Kompanija e-glas iz Rijeke na čelu sa prof.dr. Miroslavom Vrankićem kreirala je i Tobi komunikator, čija je uloga da olakša život osoba s invaliditetom, konkretno onih koji nisu u mogućnosti komunicirati glasom.

“Tobii Indi je „sve-u-jednom“ tablet za komunikaciju simbolima napravljen posebno za alternativnu i augmentativnu komunikaciju (AAC), za razliku od običnih tableta koji nisu namijenjeni govoru. Indi je odmah spreman za upotrebu i ima ugrađeno sve što korisnik treba”, pojašnjava prof. Vrankić.

Vjerovatno dok čitate, pitate se da li je ovo moguće da postoji i u BiH?

Kratko, postoji! Zahvaljujući konferenciji u Zadru i profesorici Edini Šarić sa Univerziteta u Tuzli, po prvi put su studenti ERF-a imali priliku da se sretnu sa Asistivnom tehnologijom o kojoj su do sada samo učili teoretski.

“Tehnologija i inžinjeri su nam omogućili da imamo olakšavanje kod rješavanja najvećih problema lica sa invaliditetom, a na nama defektolozima jeste da tehnologiju uvedemo u upotrebu, naravno bez finansijske pomoći mi to nismo u mogućnosti. Ovdje sistem države dolazi na red”, priča nam prof. Šarić.

Saradnja profesora iz Rijeke i Tuzle se nastavlja i u narednom periodu, a već je u najavi i opremanje kabineta Asitivnom tehnologijom u centru “Duje”, zahvaljujući MFS EMMAUS.

Asistivna tehnologija napreduje svakodnevno, a naši inžinjeri u saradnji sa kolegama iz svijeta rade na olakšavanju života onih kojima je to najpotrebnije, ali i zdravoj populaciji koja zahvaljujući ovim aparatima može da radi nekoliko stvari u isto vrijeme.

Više o naučnim dostignućima, te kako pomoći svojim najbližima kojima je ista potrebna možete pronaći na stranici e-glas.hr , a na našem portalu moći ćete naći sve njihova nova naučna dostignuća.

Razgovarala: Anisa Mahmutović

 

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više