Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

A trebao je srušiti Facebook: Gasi se Google+

“Google” će zatvoriti društvenu mrežu Google+ i postrožiti mjere razmjene podataka nakon što je otkriveno da je stotinama vanjskih inžinjera možda omogućen uvid u podatke najmanje 500 hiljada korisnika.

Problem je otkriven i otklonjen u martu u sklopu analize mehanizama razmjene Googleovih podataka s drugim aplikacijama, navodi se u bilješci na Googleovom blogu.

Nijedan inžinjer nije iskoristio mogućnost uvida u podatke niti ih je zloupotrijebio, zaključak je analize, prenosi “Index.hr”.

“Wall Street Journal” (WSJ) prethodno je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore i memoradnum Googleove pravne službe upravi, da je softverski div odlučio ne izvijestiti javnost o sigurnosnom problemu zbog straha od regulatorne istrage.

U “Googleu” strahuju da bi objava problema prizvala usporedbu sa curenjem podataka o Facebookovim korisnicima prema “Cambridge Analytici”, piše WSJ.

“Google” je pokrenuo društvenu mrežu Google+ 2011. godine pod pritiskom konkurencije Facebooka koji je na temelju podataka korisnika o prijateljima, te lajkova i aktivnosti na internetu bio u prilici preciznije plasirati oglase.

Google+ kopirao je Facebook ažuriranjem statusa i vijestima, pružajući korisnicima i mogućnost organizacije skupina prijatelja u “krugove”. Uprkos tome, odziv je bio mlak zbog složenih funkcija i problema s privatnošću, piše “Avaz“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više