Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Da li trebate gasiti računar tokom noći?

Neko će vam reći da računar obavezno gasite tokom noći, a neko da to nije potrebno i da bespotrebno “stresira” vaš sistem. I jedna i druga osoba su u pravu, jer odgovor na pitanje da li trebate gasiti računar tokom noći ovisi od toga kako i koliko koristite računar.

Praksa redovnog isključivanja računara ili laptopa i ponovno paljenje nosi svoje opasnosti, piše Science Alert.

Dakle, da li da računar gasimo ili ne?

“To ovisi o tome koliko često ga koristite. Ako koristite računar više puta dnevno, najbolje je da ga ostavite upaljenog, a ako ga koristite na kratko vrijeme – sat, dva ili samo jednom dnevno, ili čak i manje, onda ga isključite”, kaže Steven Leslie iz Geek Squada.

Klasični hard diskovi imaju mehaničke dijelove koji se pomjeraju, pa je neizbježno da oni kad-tad zakažu, a kompjuteri se također zagrijavaju kada su uključeni, pa je toplota neprijatelj svih komponenti.

“Neki uređaji imaju određeni životni ciklus. Na primjer, ukoliko su LCD monitori uključeni neprestano, oni će trajati samo dvije godine, jer je njihov radni vijek 15.000 sati. Zbog toga je dobro da monitor isključujete kad god ga ne koristite. Baterije i hard diskovi također imaju ograničen životni vijek. Njihovo isključivanje ili stavljanje u opciju ‘sleep’ produžiće trajanje”, kaže Ajay Gupta, direktor proizvodnje laptopa u kompaniji HP.

Razlozi zbog kojih bi trebalo da ostavite računar uključen:

– Koristite PC kao server ili želite daljinski da mu pristupite

– Želite da se operativni sistem ažurira, skenirate računar u potrazi za virusima ili želite da se neki drugi proces završi dok ste odsutni

– Ne želite da čekate da se podigne sistem.

Razlozi zbog kojih bi trebalo da isključujete računar:

– Ostavljanje PC-a da radi i kada ste odsutni značit će veći račun za struju

– Ne želite da vas uznemiravaju razna obavještenja ili zvuk ventilatora

– Performanse računara se mogu poboljšati nakon povremenog restartiranja, prenosi “Radiosarajevo “

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više