Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Novi MacBook sa Apple M2 čipom izlazi ove godine

Iako je Apple-ov najnoviji M1 MacBook Pro star manje od šest mjeseci, kompanija očigledno radi na sljedećoj generaciji laptopa, kojeg će pokretati M2 čip, navodi se u izvještaju.

Ovaj novi čip će navodno proizvesti tajvanska firma TSMC, a zasnovan na 4-nanometarskom procesu. Aktuelni M1 čip je napravljen na procesnoj tehnologiji 5nm i ima 16 milijardi tranzistora, što je najviše što je Apple ikada stavio u čip.

Pakovanje više tranzistora u djelić silicijuma značilo bi dodavanje veće snage, pa bi prelazak iz 5nm u 4nm proces trebalo da rezultira značajnim povećanjem performansi. Prema DigiTimes-u, proizvodnja procesnog čipa od 4nm dolazi ranije nego što je bilo očekivano, jer je po prijašnjem planu kompanije izlazak tog čipa na tržište bio 2022. godine. Poboljšanje performansi M1 bi bilo sjajno, pogotovo jer je M1 u trenutnom MacBook Pro i MacBook Air apsolutno oduševio očekivanja i konkurenciju.

Nažalost, M2 vjerovatno neće biti u predstojećim redizajniranim iMac-ovima koji se očekuju ovog proljeća. Umjesto toga, očekuje se da će novi iMac-ovi koristiti desktop verziju M1 čipa za koju se očekuje da će nadmašiti i M1 MacBook i Mac Mini.

Novi iMac-ovi se očekuje da budu objavljeni na događaju u aprilu,, ali ne očekujte da ćete tamo vidjeti M2 čip ili nove Macbook-ove. Vjerovatno ćete za tako nešto morati da sačekate jesenji događaj kompanije.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više