Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

PAZITE KAKO SE SLIKATE: Sada vam s fotografija mogu ukrasti i otiske prstiju

Japanski su znanstvenici uspjeli izvući pouzdane otiske prstiju s fotografija snimljenih s udaljenosti od tri metra.

Tako da slijedeći put kada pozirate za fotografiju imajte na umu kako postoji i sitna mogućnost da će vaše osobne podatke prevaranti moći kopirati i iskoristiti, piše Interesting Engineering.

Ove uzbunjujuće vijesti dolaze od znanstvenika iz Japanskog instituta za informatiku (NII), koji su uspjeli izvuči iskoristive otiske prstiju s običnih fotografijama na kojima se vide prsti snimljeni s udaljenosti do tri metra.

Upozorili su kako su kamere smartfona dovoljno dobre da uhvate čisti otisak čak i ako radite znak mira dok snimate selfie.

Znanstvenici ukazuju na činjenicu da se biometrijska autorizacija sve više širi u svakodnevnom životu. Izgleda da je krađa otisaka prstiju postala jedna od omiljenih metoda hakera s dark weba.

Znanstvenik s NII-a Isao Echizen upozorava kako haker može prikupiti korisne informacije čak i od jedne fotografije podijeljene na internetu. “Dovoljno je da jednostavno napravite znak ‘peace’ pred kamerom, i vaši otisci prstiju postati će naširoko dostupni.”

Razvijaju se zaštitni filmovi za prste

Ako i dalje želite pozirati pokazujući palac gore, ili mašući u kameru, Echizenov tim je stvorio rješenje. Radi se o prozirnom samoljepljivom filmu načinjenom od titanijevog oksida koji spriječeva kopiranje otisaka prstiju. Iako možda zvuči neugodno, ova bi tehnologija mogla biti korisna za osobe koje se bave modelirenjem ruku.

“Razvili smo prozirni film s bijelim uzorcima koji može spriječiti krađu identiteta s fotografija, ali ne ometa verifikaciju identiteta preko uređaja koji zahtijevaju otisak prsta”, izjavio je Echizen.

Doživotno prokletstvo

Dijeljenje fotografija on-line za mnoge je ljude dio svakodnevnice. Ali to isto tako omogućava hakerima pristup vašim smartfonima, tabletima, računalima i bankovnim računima, kao i brojnim drugim stvarima. Nažalost, za razliku od lozinki, vaše biometričke podatke ne možete jednostavno promijeniti nakon što budu ukradeni.

“Mi ostavljamo za sobom naše biometrijske podatke gdjegod idemo, otiske prstiju ostavljamo na svemu što dotaknemo, objavljujemo selfije na društvenim medijima, kao i video snimke s prijateljima i obitelji. A većina tih informacija može pasti u ruke raznih prevaranata”, kaže Robert Capps, iz biometrijske tvrtke NuData Security.

“Jednom nakon što biometrijski podaci budu ukradeni i prodani na dark webu, rizik neovlaštenog pristupa korisnikovim računima i identitetu postojati će do kraja života te osobe.”

 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više