Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Veliki korak: Usaglašene specifikacije za 5G mrežu, do 100 Mbps za download

Razvoj 5G mreže traje dugo, ali 3GPP organizacija koja upravlja ćelijskim standardima zvanično je usaglasila i potpisala prvu specifikaciju za 5G mrežu, 5G NR standard, na sastanku u Lisabonu u Portugalu.

Postizanje formalnog dogovora o standardu izgleda 5G mreže je veliki korak naprijed za stvaranje stvarnih i komercijalnih 5G mreža. Na ovaj način tehnološke kompanije imaju jasnu sliku onoga što trebaju izgraditi.

Kao što je i očekivano, 5G mreža će osigurati širok spektar primjene. Ova mreža će otvoriti mnogo veće kapacitete od postojećih, odnosno dovoljno širok pojas za transport izuzetno velikih količina podataka u vrlo malim jedinicama vremena.

5G mreže u budućnosti će zahtijevati da svaka bazna stanica omogućava skidanje s interneta uz propusnost od najmanje 20 Gbps, dok 4G LTE nudi jedan gigabajt.

ČITAJ VIŠE: Nokia 9 ima 5,5-inčni ekran i otporna je na vodu i prašinu

Sistem 5G će podržavati spajanje i do milion uređaja na području od jednog kvadratnog kilometra, otvarajući tako prostor za razvoj “pametnih stvari”, u kojem bi svaki kućanski uređaj, automobil i mobilni uređaj bili sve vrijeme spojeni na internet. Svaki uređaj dobit će do najviše 100 Mbps za preuzimanje i 50 Mbps za upload.

Više detalja o svim standardima 5G mreže bit će objavljeno krajem ove sedmice, ali sada kada su standardi usaglašeni, lopta je čvrsto u rukama kompanija koje žele razvijati 5G mrežu.

Podsjećamo, Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) i 3GPP zvanično su definisali kako 4G mreža pruža brzinu prijenosa podataka od 100 Mbps prilikom pokreta i jedan gigabit dok je stacionarna, što je nešto što današnje 4G i LTE mreže svakako ne pružaju. Očekuje se kako će LTE Advanced i Advanced Pro standardi konačno isporučiti te brzine.

Ipak, postojanje formalnog cilja za rad je izuzetno važan proces, posebno za kompanije T-Mobile i Verizon koje već obećavaju kako će početi isporučivati 5G mrežu 2018. i 2019. godine.

Izvor: klix.ba

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više