Fresh Press portal
BiH TOP VIJESTI

SDA bira novog predsjednika Glavnog odbora i članove Predsjedništva

SDA pozdravlja snažan ekonomski rast u Federaciji BiH
Konstituirajuća sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) bit će održana danas u Sarajevu.

Na dnevnom redu sjednice će bit verifikacija mandata članovima Glavnog odbora izabranim na 7. Kongresu i članova po položaju, kao i izbor 14 članova Glavnog odbora na prijedlog predsjednika Stranke.

Također, Glavni odbor će izabrati rukovodstvo ovog tijela, predsjednika i četiri zamjenika.

Na dnevnom redu sjednice bit će i izbor generalnog sekretara SDA, te 17 članova Predsjedništva stranke.

Novi generalni sekretar SDA vjerovatno će ponovo biti Halid Genjac, koji ovu poziciju obavlja od 23. marta 2018. godine. Imenovanje Genjca je prijedlog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, a o tom će se prijedlogu članovi Glavnog odbora izjasniti glasanjem.

Glavni odbor SDA će donijeti odluku i o 17 preostalih mjesta u Predsjedništvu stranke, a 17 upražnjenih pozicija bit će popunjeno sa dvije predložene liste.

Na jednoj predloženoj listi nalaze se imena 23 kandidata, među kojima će članovi Glavnog odbora birati njih devet.

Na toj listi, koju je sastavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović sa svojim potpredsjednicima nalaze se Selmo Cikotić, Senija Bubić, Senad Bratić, Ramiz Salkić, Dževad Mahmutović, Izet Spahić, Elvir Hadžiomerović, Aljoša Čampara, Esed Kadrić, Aida Obuća, Osman Ćatić, Sedad Dedić, Bisera Turković, Amir Fazlić, Fikret Prevljak, Semir Efendić, Hikmet Hodžić, Salem Marić, Mehmed Memišević, Nermin Mandra, Denijal Tulumović, Refik Lendo i Asim Kamber, a njih devet s najvećim brojem glasova članova Glavnog odbora postat će novi članovi Predsjedništva SDA.

Preostalih osam članova bit će birano sa liste kandidata koju je predložio stranački predsjednik Bakir Izetbegović, a članovi Glanog odbora izjasnit će se sa ZA ili PROTIV te liste. Na listi su Čedomir Lukić, Ivica Šarić, Sanjin Kodrić, Admir Mulaosmanović, Emir Hadžihafizbegović, Haris Zahiragić, Alma Čolo i Fadil Novalić.

Nakon verifikacije članova Glavnog odbora koji su izabrani na 7. Kongresu, što je prva predviđena aktivnost na današnjoj sjednici, uslijedit će izbor 14 preostalih članova sa liste koju predlaže predsjednik stranke. Na toj listi su Šerif Špago, Srđan Simonović, Željko Panić, Začinović Sandra, Mirela Mateša, Sabahudin Delalić, Šefkija Okerić, Ruzmira Tihić, Salko Bukvarević, Vehbija Efendić, Emir Poljo, Šefket Zukić, Alaga Ajdinović, Bilal Memišević i Taib Muminović.

Izvori iz SDA kažu da bi za novog predsjednika Glavnog odbora trebao biti Šerif Špago, koji je na Kongresu bio jedan od kandidata za potpredsjednika.

Nakon sjednica je za 17.00 sati predviđeno održavanje konferencije za medije.

(Vijesti.ba)

Povezani članci

HDZ odgovorio SDA: Bošnjački politički predstavnici svjesno obmanjuju javnost i vrše pritisak na pravosuđe

E.H

SDA uzvraća udarac: “Umjesto što morališe, Tegeltija treba smijeniti”

E.H

Nikšić: “Ne mogu da vjerujem da SDA ovo radi, već se priča da je Sud donio odluku pod pritiskom”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više