Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ugrožena nabavka vakcina protiv COVID-19, FBiH nije uplatila svoj dio

Nakon sjednice vijeća ministara Bosne i Hercegovine medijima se obratio zamjenik ministrice civilnih poslova Siniša Ilić. Kazao je kako je nabavka vakcina protivi Covida-19 ugrožena jer Federacija BiH nije uplatila sredstva za nabavku.

Ilić je kazao kako je Republika Srpska uplatila sredstva za oko 400.000 KM, a FBiH treba uplatiti dvije trećine stredstava za nabavku oko 800.000 doza.

Vijeće ministara BiH zaključkom će obavezati Vladu FBiH da uplati sredstva s nadom da će to i biti učinjeno kako ugovor ne bi propao.

Predsjednik RS-a Radovan Višković kazao je danas kako je RS prije više od dva mjeseca uplatila 2,5 miliona KM avansa, a preostalih 5,7 miliona KM uplatila je 14. decembra.

Još nije poznato od kog proizvođača će se nabaviti vakcina, a Višković je rekao kako, pored programa COVAX koji radi s EU, RS radi i s Rusijom na nabavci vakcina.

Od Rusije će nabaviti 200.000 vakcina, a isporuka se očekuje nakon dozvole Agencije za lijekove BiH i ispunjavanja ostalih procedura.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više