Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ponovo otvorena istraga o ubistvu Joze Leutara

Istražitelji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine pokrenuli su, po nalogu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, novu istragu o ubistvu Joze Leutara, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba u Kantonalnom tužilaštvu.

Kako nam je rečeno, predmet je 16. januara prošle godine, iz državnog Tužilaštva proslijeđen Kantonalnom.

U cilju istrage, iz Tužilaštva nisu mogli dati više detalja, no doznaje se da je riječ o jednoj od najozbiljnijih istraga koja se provodi o ovom stravičnom zločinu u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo vas da je Leutar bio bh. političar, zamjenik federalnog ministra unutrašnjih poslova. Preminuo je nakon atentata u martu 1999.
Dok se Leutar 16. marta 1999. u službenom automobilu vozio na posao, dok su prolazili kroz Ciglane (naselje u centru Sarajeva) u 7.50 eksplodirala je eksplozivna naprava koja se nalazila u njegovom automobilu.

S njim je u vozilu ranjen vozač Željko Ćosić, čije povrede nisu bile opasne po život, a Leutar je zadobio teške povrede od kojih nije uspio doći svijesti. Umro je u sarajevskoj bolnici Koševo 28. marta.

Prva istraga o ubistvu nije davala nikakvih rezultata, unatoč angažmanu čelnika civilne misije UN-a generala Jacquesa Paula Kleina – koji je je za Leutarovo ubistvo okrivio hrvatsko političko vodstvo. U istragu su bili angažirani najbolji stručnjaci u zemlji, potom IPTF, a stigli su i stručnjaci iz FBI-a iz SAD-a. Klein je obećao brzu i učinkovitu istragu, a nakon hapšenja Dominika Ilijaševića Come, Klein je obećao skoro privođenje odgovornih najkasnije do općih izbora na jesen 2000.

U sklopu istrage bio je uhapšen i vozač Ćosić koji je bio optužen za izvršavanje atentata, dok je Como prvotno bio uhapšen zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin, no kasnije mu je optužnica prekvalificirana te je bio optužen, zajedno sa Zoranom Bašićem i Ćosićem, za izvođenje djela terorizma. S njima su bili optuženi i Ivan Andabak, Jedinko Bajkuša i Marijo Milićević.

Proces protiv Bašića, Ćosića, Come i druge trojice Hrvata počeo je u julu 2001. i trajao je do novembra 2002. Osim jednog iskaza zaštićenog svjedoka, Tužiteljstvo nije raspolagalo dokazima za optužnicu.

Merim Galijatović, ključni svjedok na suđenju za ubistvo zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH Joze Leutara, uhapšen je 2014.

Za ubistvo su se sumnjičili i vrhuška AID-a ([obavještajna]Agencija za istraživanje i dokumentaciju), a pojedini mediji dovodili su i Ismeta Bajramovića Ćelu u vezu sa zločinom. Branko Šljivar, nekadašnji tužilac jednom je rekao:

“Onog trenutka kada država odluči progovoriti o slučaju pokojnog Joze Leutara, tada će Tužilaštvo za 5 minuta riješiti problem.”

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više