Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

SAD zaprijetio povlačenjem vojnika iz Njemačke

Kritike američkog veleposlanika u Njemačkoj Richarda Grenella da Njemačka malo izdvaja za obranu i njegova prijetnja da će SAD povući svoje snage iz Njemačke u toj su zemlji izazvali živu raspravu.

“Zapravo je uvredljivo smatrati da američki porezni obveznici moraju i dalje plaćati da u Njemačkoj bude stacionirano nešto više od 50.000 Amerikanaca, a Nijemci troše svoj višak na domaće programe”, rekao je Grenell za dpa.

Izjave njemačkih zastupnika

Zastupnik Carsten Schneider iz SPD-a ocijenio je danas tu njegovu izjavu “posve neprihvatljivom za saveznike”.

Dodao je također da se Njemačku neće ucjenjivati s tim u vezi i da je to što se Washington ponaša poput “napuhanog generala” zastarjelo.

Johann Wadephul, član CDU-a, rekao je da razumije američke kritike. “Njemačka je obećala NATO-u puno veća izdvajanja za obranu”, rekao je.

Krajnje lijeva stranka Die Linke pozdravila je američku poruku.

“Njemačka vlada definitivno bi trebala prihvatiti ovu ponudu i razmotriti plan o povlačenju postrojbi s SAD-om”, rekao je Dietmar Bartsch, predsjednik zastupničkog kluba stranke.

Predložio je da Amerikanci povuku i svoje nuklearno oružje iz zemlje: “Ako Amerikanci povuku svoje postrojbe, tada bi trebali ponijeti i svoje nuklearno oružje. Odnesite ga kući, naravno, a ne u Poljsku, što bi bila dramatična eskalacija u odnosima s Rusijom.”

Trumpova europska turneja

Tijekom posjeta poljskog predsjednika Andrzeja Dude Washingtonu u lipnju predsjednik Trump spomenuo je da bi se američke postrojbe mogle iz Njemačke premjestiti u Poljsku.

Upitan oko Grenellovog komentara Trump je novinarima ispred Bijele kuće kazao da je Poljska “naš veliki, veliki prijatelj” i pohvalio ponudu Varšave da vojnu bazu za američke vojnike izgradi vlastitim novcem.

“Ponudili su financiranje naših vojnika i još puno toga. Tako bi trebalo biti, a ne ovi glupi dogovori sa svim tim zemljama koje nas iskorištavaju”, rekao je Trump, ne ulazeći u pojedinosti.

Trump bi potkraj kolovoza trebao posjetiti Europu. Predviđen je posjet Poljskoj, no ne i Njemačkoj.

Trump će 24. kolovoza sudjelovati na sastanku skupine G7 u Biarritzu na francuskoj atlantskoj obali gdje će se sastati s Merkel.

Potom će posjetiti Dansku i Poljsku.

Američki vojnici u Njemačkoj

Njemačka ima najviše američkih vojnika u Europi i najviše u svijetu nakon Japana.

Već se neko vrijeme nagađa da SAD planira smanjiti broj vojnika u Njemačkoj, ali to je službeno zanijekano. Grenell je čak svojedobno najavio povećanje broja vojnika za 1500.

Njemačka je povećala izdvajanja za obranu i do 2024. planira doseći 1,5 posto BDP-a, no to je još daleko od zacrtanog cilja NATO-a od dva posto.

U Njemačkoj je raspoređeno 35.000 američkih vojnika, a za američku vojsku radi još 17.000 američkih i 12.000 njemačkih civila.

(Vijesti.ba / Hina)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više