Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Uvođenje covid pasoša može uzrokovati probleme bh. prijevoznicima

Direktor Sektora za industriju i usluge i sekretar Udruženja metalske i elektro industrije Privredne komore FBiH (PKFBiH) Almin Mališević izjavio je da bi eventualno uvođenje covid pasoša na prostoru EU moglo prerasti u veliki problem i odraziti se na privredu BiH.

– Transportne i druge kompanije koje isporučuju proizvode na tržište EU mogle bi doći u situaciju da, zbog nemogućnosti vakcinisanja vozača i obezbjeđenja covid pasoša, ne mogu na vrijeme isporučiti svoje proizvode. Stoga apelujemo na nadležne da takvu mogućnost imaju u vidu i da se osigura vakcinisanje vozača kako bi transport putnika i roba mogao nesmetano funkcionirati – istakao je Mališević.

Sumirajući poslovne rezultate za 2020. godinu u metalskoj, automobilskoj, elektro i namjenskoj industriji, Mališević je rekao da ostvarenim učincima rijetko ko može biti zadovoljan.

– Radi se o tradicionalnoj okosnici prerađivačke industrije, koja svoje proizvode uglavnom izvozi na tržište EU i šire i koja je kontinuirano rasla prethodnih godina, ali je pandemija utjecala da lani dođe do smanjenja proizvodnje i izvoza – naveo je Mališević.

Poučeni iskustvima u prošloj godini, prema njegovim riječima, privrednici su revidirali strategije i planove za naredni period.

Prema statističkim podacima, kako je dodao, ukupan izvoz BiH u 2020. godini iznosio je oko 10,8 milijardi KM i za 8,79 posto je manji u odnosu na 2019. Izvoz Federacije BiH lani je bio 6,99 milijardi KM i za 9,99 posto je manji od izvoza u predhodnoj godini.

– Izvoz metala i njihovih proizvoda u FBiH je iznosio 1.318.834.628 KM i manji je za 20,35 posto u odnosu na 2019. Izvoz grane mašine, aparati, mehanički uređaji, kotlovi, medicinski instrumenti, nuklearni reaktori i dijelovi u 2020. je iznosio 638.739.111 KM i za 7,19 posto je manji nego u prethodnoj godini. Jedina grana u okviru metalske i elektro industrije koja je imala porast izvoza prošle godine jesu električne mašine, oprema i njihovi dijelovi i to za 6,05 posto, a iznosio je 581.853.905 KM – naveo je Mališević.

Izvoz u oblasti vozila i njihovi dijelovi FBiH iznosio je 317.008.880 KM i manji je za 8,57 posto u odnosu na godinu ranije. Kada je riječ o namjenskoj industriji Federacije BiH, dodao je Mališević, godina iza nas donijela je smanjenje potražnje proizvoda na svjetskom tržištu.

Udruženje metalske i elektro industrije Privredne komore Federacije BiH, prema njegovim riječima, u svakodnevnom je kontaktu s članicama i mnoštvo je problema s kojima se susreću kompanije.

– Problemi obolijevanja i izolacija radnika kompanijama stvaraju ogromne probleme, što dovodi do toga da je gotovo nemoguće ispoštovati ugovorene rokove, ali i pokriti nastale troškove. Važno je napomenuti da kompanije metalske i elektro industrije FBiH i pored teškog perioda kroz koji su prošli i prolaze nisu otpuštale radnike – istakao je Mališević.

Podrška Vlade FBiH, u vidu grant sredstava izvoznim privrednim subjektima, koja je realizirana krajem 2020. godine, pomogla je kompanijama da izmire obaveze prema radnicima, kao i druge troškove.

– Kompanije očekuju da će Vlada FBiH nastaviti sa sličnim programima podrške i da će pored izvoznika, pomoć dobiti i kompanije koje rade na domaćem tržištu, kao i one koje dosad nisu koristile poticajna sredstva. Također, kako bi pratili razvoj i potrebe tržišta, kompanijama su potrebna povoljna kreditna sredstva za razvoj, modernizaciju proizvodnje kao i širenje proizvodnih kapaciteta – istakao je Mališević.

Da bi se očuvala proizvodnja i radna mjesta, kako je dodao, neophodna je pomoć svih nivoa vlasti u BiH. Iz PKFBiH su pozvali donosioce mjera da prilikom njihovog donošenja vode računa da budu usklađene s potrebama privrede i da se funkcioniranje kompanija ne dovode u pitanje.

– Vjerujemo da će bh. metalska i elektro industrija iz ove krize izaći stabilna kako bi spremno dočekali nove poslove. Nadamo se da ćemo biti svjedoci napretka i razvoja, kao i boljih rezultata u narednim godinama – naveo je Mališević.

(Agencije)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više