Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

18 godina od NATO-ovog napada na zgradu Radio televizije Srbije

Noćas se navršilo 18 godina od NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije, kada je poginulo 16 zaposlenih u toj medijskoj kući

RTS navodi da je to bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena legitimnim vojnim ciljem.

Navodi se da je međunarodna organizacija za ljudska prava „Hjuman rajts voč“ 2000. godine saopštila da nije bilo opravdanja za bombardovanje televizije. Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović 2002. osuđen je na deset godina zatvora jer nije poštovao naređenje tadašnje Savezne vlade da ljude i tehniku izmjesti iz objekata u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici.

U znak sjećanja na poginule, u Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a i spomenika „Zašto?“, porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su oni poginuli. I noćas u 2 sata i 6 minuta odali su poštu ubijenim kolegama.

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: šminker Jelica Munitlak (27), video-mikser Ksenija Banković (27), tehničar u razmjeni Darko Stoimenovski (25), tehničar u masteru Nebojša Stojanović (26), radnik obezbijeđenja Dragorad Dragojević (27), električar Dragan Tasić (29), kamerman Aleksandar Deletić (30), tehničar Slaviša Stevanović (32), dizajner programa Siniša Medić (32), tehničar Ivan Stukalo (33), radnik obezbijeđenja Dejan Marković (39), radnik obezbijeđenja Milan Joksimović (47), tehničar u masteru Branislav Jovanović (50), precizni mehaničar Milovan Janković (59), režiser programa Tomislav Mitrović (61) i monter Slobodan Jontić (54).

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više