Fresh Press portal
Početna » Blog » 376.829 KM za školovanje “stručnjaka” u državnim institucijama
BIH Vijesti

376.829 KM za školovanje “stručnjaka” u državnim institucijama

Zgrada

Manjak znanja zaposlenih u institucijama BiH u prošloj godini koštao je državu 376.829 KM, stoji u informaciji koju je Vijeće ministara BiH poslalo zastupniku Mirsadu Džonlagiću (SBB)

Ovaj novac, prema izvješću VM-a, potrošen je zakonito jer zaposleni u institucijama imaju pravo na stručno usavršavanje i školovanje.

Obuka se vršila po raznim osnovama, od seminara i obuka iz oblasti računovodstva, interne revizije, financijskog upravljanja i kontrole, do obuka iz oblasti pravosuđa, pravnih savjetovanja, edukacije sudaca i tužitelja, informacionih i tehnoloških rješenja itd.

Najviše novca, 74.000 maraka potrošila je Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH, zatim skoro 42.000 maraka, potrošilo je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, zatim Tužiteljstvo BiH (skoro 28.000 KM), RAK 29.000, Ministarstvo financija 26.000, Agencija za lijekove i medicinska sredstva 26.000 maraka itd.

Brojne nepravilnosti

Neke institucije, poput Suda BiH, SIP-a a, Instituta za akreditiranje, Agencije za rad i zapošljavanje i nekoliko drugih nisu potrošili niti jednu marku za ove namjene iako su imali možda i više potrebe od navedenih da se doškoluju zbog obima posla koji obavljaju. O godinama iza nas Vijeće ministara nema podatke.

Zanimljiv podatak je i taj da se troškovi za školovanja mogu iščitati tek iz pojedinačnih revizorskih izvještaja institucija. U njima revizori svake godine zapažaju nepravilnosti kod trošenja novca za stručno usavršavanje i obrazovanje zaposlenih s obzirom da se tim novcem uglavnom plaćaju školovanja, magistarski i doktorski radovi najbližih suradnika ministara ili direktora institucija.

Nepravilnost leži u tome što stjecanje navedenih zvanja i pozicija nije predviđeno Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji na koje su uposlenici zaposleni.

Stara praksa

I prije šest godina pojedini zastupnici su tražili iste podatke kao i Džonlagić, a iz kojih se na koncu doznalo da su tisuće utrošenih maraka otišle za školovanje vozača, pomoćnika koji ujedno imaju diplome fakulteta, istaknutih državnih službenika koji ne poznaju jezike i rad na računalu i sl. Nakon usavršavanja za rad na računalu državni službenici su se ekspresno postavljali čak na rukovodeće pozicije pojedinih sektora.

Ministarstvo sigurnosti BiH je svojim prevodiocima plaćalo kurs konsekutivnog i simultanog prevođenja u Udruženju mladih lingvista i prevodilaca BiH vrijedno nekoliko tisuća maraka.

U VST-u je plaćano školovanje na Ekonomskom fakultetu šefu Odjela za informacijsko-komunikacijske tehnologije itd.

Od tada do danas nije se poduzelo ništa da se ovi troškovi reduciraju, čak što više oni su sto posto viši jer je zabilježeno da je za ovu namjenu u periodu od 2006. do 2010. potrošeno manje od 100 tisuća maraka. Iako je Džonlagić tražio da mu se doznači procjena koliku korist BiH ima od usavršavanja tih kadrova, to nije učinjeno.

Imena osoba koje su koristile ove pogodnosti Vijeće ministara također nije dostavilo Džonlagiću, a ukoliko ih zastupnik SBB-a zatražit moglo bi se zacrveniti veliki broj “stručnjaka” u zajedničkim institucijama kojima država plaća kursove i školu iako imaju diplome i važe za stručnjake.


Povezani članci

Djeca iz Konjević-Polja školuju se u Novoj Kasabi

E.H

Stručnjaci otkrili da slavni književnik nije umro od raka

DK

Mali Hakija neće morat prekidati školovanje! Dječak odlikaš i njegov otac dobili ‘novi automobil’

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više