Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Afera” Respiratori”: Odgađa se suđenje Fadilu Novaliću i drugima

Suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u vezi nabavke stotinu respiratora vrijedne 10,5 miliona KM, koje je trebalo biti nastavljeno u petak 5,marta, odgođeno je, saznaje “Avaz”.

Za spornu nabavku

Ova informacija potvrđena je i u Sudu BiH.

– Obavještavamo Vas da je ročište u predmetu Fadil Novalić i dr. (S1 2 K 039029 21 K) za dan 5.3.2021. godine odgođeno – istakli su iz Suda.

Prema informacijama “Avaza” razlog je taj što se sumnja da je jedan član Sudskog vijeća zaražen koronavirusom. Osim toga, na koronu su već pozitivni i pojedini advokati optuženih, koji su još prekjučer tražili odgodu ročišta.

Osim premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i entitetska ministrica finansija Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Nesavjestan rad u službi

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

U petak je bilo predviđeno da se razmatra o predloženim mjeramama zabrane, među kojima je i zabrana obavljanja dužnosti premijerske funkcije Novaliću do okončanja postupka.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više