Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Alarmantno – Prema procjeni Američkog instituta do 1. jula u BiH bit će 10.000 mrtvih

Do jula ove godine u Bosni i Hercegovini od posljedica koronavirusa moglo bi umrijeti više od 10 hiljada ljudi.

Nezavisni centar

Pokazala su to predviđanja nezavisnog medicinskog istraživačkog centra na Univerzitetu „Washington“, Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME).

IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju u vezi s brojem umrlih od posljedica koronavirusa i, što je još značajnije, procjene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tokom sljedećih nekoliko mjeseci.

Grafički prikaz predviđanja rasta smrtnosti u BiH

Foto: Printscreen

IMHE predviđa da će u BiH trenutna brojka, koja je veća od 6.500 preminulih osoba, do 1. jula narasti do 10.134. Prema navedenim podacima, najgora situacija bit će sredinom aprila i u prvom dijelu maja, kada će dnevno biti više od 100 preminulih.

Za sredinu aprila predviđaju nam i hiljade novih slučajeva zaraze dnevno, a značajniji pad se očekuje tek u junu. Broj novih zaraza, jasno, ovisi o korištenju maski.

Grafički prikaz smanjenja broja zaraženih uz nošenje maske

 

Foto: Printscreen

Predsjednik Udruženja imunologa BiH Jasenko Karamehić je za „Avaz“ kazao da je maska moćno oružje protiv virusa, kao i sve druge epidemiološke mjere.

– Mjere su dobre, ali su limitirane u svom djelovanju. One samo donekle mogu biti efikasne, za nastavak borbe potrebna je vakcinacija. Situacija je izmakla kontroli, stoga ćemo morati vakcinisati od 70 do 80 posto stanovništva – poručio je Karamehić.

Normalne države

Dodao je da je IMHE u pravu u svojim predviđanjima.

– Kanton Sarajevo ima hiljadu zaraženih na 100.000 stanovnika, a Njemačka s 82 miliona stanovnika ima 102 zaražena na 100.000 građana. Ovo ide na dušu vlasti koje nisu nabavila vakcine kao sve normalne države u svijetu. Bez vakcinacije, ove crne brojke će se multiplicirati – naglasio je Karamehić.
Moraju krivično odgovarati

– Ovo što dobivamo putem COVAX-a je izuzetno malo, jer nama treba 4 ili 4 i po miliona vakcina. Ovo je bezobrazno od vlasti, njih treba krivično procesuirati. Vlada FBiH formirala je neki tim za nabavku vakcina u kojem opet sjede političari. Nema nigdje stručnjaka, jer se onda ne bi mogli baviti korupcijom i kriminalom. Zato imaju ove optužnice, a ne mogu građani imati hipoteku, što je primjer FBiH Fadil Novalić, koji se bavio respiratorima, pa mu sada niko ništa ne vjeruje – smatra Karamehić za Avaz.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više