Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ali, država nema para?! Novi popis stanovništva 2021. godine?

Zemlje Evrope i regiona već se intenzivno pripremaju za popis stanovništva koji bi trebao biti obavljen 2021. godine, a BiH još nije donijela konačnu odluku o tome.

Zato su ovih dana državna i entitetske agencije za statistiku zatražile od Vijeća ministara da to učini što prije.

Kasno je

No, poučeni iskustvom iz 2013. godine, stručnjaci ističu da se, ako želimo dobiti tačne i kvalitetne rezultate popisa, već uveliko trebalo početi s pripremama.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić potvrdio je za “Avaz” da ozbiljno razmišljaju o popisu 2021., ali smatra da je sada kasno da se ta ideja provede.

Eurostat i Evropska komisija traže da im dostavimo podatke o tome šta smo do sada uradili, a mi ne znamo ni koju vrstu popisa primijeniti. Sve se radi amaterski, bez ikakve analize” – kaže Fatić.

Uz to, dodaje, ni novac nije osiguran.

Realna opcija

Profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i demograf Amer Osmić podsjeća da sve međunarodne institucije navode kako se popis stanovništva treba obavljati svakih deset godina.

Kako je kod nas popis obavljen 2013., naredni bi trebao biti 2023. godine. Taj posao podrazumijeva ogromne pripreme. Zato u složenoj državi kakva je BiH, gdje imamo tri zavoda za statistiku, mislim da je realnija opcija da će popis biti tek za četiri godine” – kaže Osmić.

Promjene zbog imigracionih kretanja

Zbog velikih imigracionih kretanja i dominantno negativnog prirodnog priraštaja, Osmić smatra da su nam podaci o tome koliko nas ima neophodni.

Eksperti upozoravaju da BiH više ni približno nema onoliko stanovnika koliko ih je bilo 2013. Neophodan nam je popis jer je se radi o kompetentnom i sveobuhvatnom istraživanju” – smatra Osmić.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više