Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ambasadorica Mirsada Čolaković o postupku: Nisam kriva

U disciplinskom postupku koji se vodi protiv ambasadorice BiH u Holandiji, Mirsade Čolaković – okrivljena se izjasnila da nije kriva ni po jednoj tački koja joj se stavlja na teret.

“Razumjela sam naloge Komisije. Želim da kažem da se ne osjećam krivom niti po jednoj tački navedenoj u disciplinskom postupku. Želim da objasnim i imam pravo da kažem svoju istinu o tome što se dešavalo”, izjavila je Čolaković.

“Ako je moguće da kažem, drago mi je da mi je poslije 10 mjeseci omogućeno da se branim na pošten način, ja se nadam. A isto tako, prisutni su mediji, koji su iznosili neke stvari – koje nisu odgovarale istini”, izjavila je Čolaković.

Emir Hasić, njen advokat na otvaranju rasprave izjavio je da se vrši medijska hajka ka njegovu branjenicu, i da je ministar Crnadak neistinom pokrenuo postupak protiv nje.

“Niste rekli da je ministar dao više od 10 izjava raznim portalima, srbijanskim, bez da je njena odgovornost utvrđena ovdje, gdje treba da se utvrdi. Ministar bi trebao štititi ambasadore, dok se ne utvrdi odgovornost”, kazao je Hasić.

On je naglasio da će se u postupku “vidjeti kolika je ovo vrsta farse”, a Disciplinsku komisiju ocijenio je “nenadležnom i neobjektivnom”.

Nenad Škipina, zastupnik Ministarstva vanjskih poslova BiH, odnosno minstra Crnadka kazao je da njegova strana nije vršila nikakvu vrstu pritiska na Disciplinsku komisiju, te ih je pozvao da se izjasne o tom pitanju.

Sva trojica članova su se izjasnili da nisu imali kontakt sa ministrom niti sa osobama iz kabineta Ministarstva vanjskih poslova, te da na njih nisu vršeni pritisci.

Hasić je kazao da pravna struka ne poznaje taj momenat: “Njih trojica odgovoraju na pitanja tužioca. Ako je praksa ove kuće da se sreće po ćoškovima ulica oko zgrade ministarstva, i koriste slučajni razgovor u postupku – onda nemam riječi da ovo ministarstvo funkcioniše tako”, kazao je Hasić.

Podjećamo, Mirsadu Čolaković se tereti da nije postupala po instrukciji Ministartva vanjskih poslova BiH, te da je pristupila otvaranju koverte koja je prethodno adresirana na predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića tokom postupka revizije presude u postupku BiH protiv Srbije.

Njoj se stavlja na teret da je izvršila težu povredu službene dužnosti.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više