Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Američki mediji sa oduševljenjem pišu o nevjerovatnom Bosancu Emiru Hadžiću

Američki policajac rodom iz Bosne i Hercegovine Emir Hadžić dobitnik je posebnog priznanja za rad i doprinos razvoju lokalne zajednice u St. Louisu.

Bivši američki marinac Emir Hadžić imao je 17 godina kada je kao izbjeglica stigao u Sjedinjene Američke Države, a nakon što je 20 godina proveo u vojnoj službi odlučio je preći u policijske snage.

– Policija okruga St. Louis me s razlogom poslala u Affton. Veliki je broj policijskih službenika koji govore bosanski, hrvatski ili srpski jezik, te su upravo zbog toga dodijeljeni South Countyju. To je i logično jer već imamo određene informacije iz javnosti, a i dobro razumijemo kulturna dešavanja koja bi možda nekome drugom promakla, a što bi moglo voditi ka mirnom rješavanju problema, kaže Hadžić za FOX 2.

Ističe i da je posebno ponosan što radi u području odakle je bivši američki predsjednik Ulysses S. Grant. Čast mu je, dodaje, što ga je nagradilo Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu iz Washingtona.

– Posebno mi je drago što sam prepoznat među veličinama kakve su novoizabrani predsjednik Biden i bivši predsjednik Clinton, kao i senatori kao što su John McCain i Bob Dole. Biti na listi takvih imena za mene je velika čast, naglašava Emir.

Hadžić je imao priliku u Bosni i Hercegovini služiti kao pripadnik NATO snaga, što je za njega veliko iskustvo.

– Radije ću izaći iz automobila i razgovarati s ljudima, to je moje iskustvo koje sam stekao na međunarodnim misijama. General McChrystal je rekao da diplomatiju ne može obavljati vozeći. Morate izaći iz automobila, rukovati se sa ljudima i upoznati vašu zonu odgovrnosti, kazao je policajac Hadžić.

Bivši američki marinac nije zaboravio na pomoć lokalne zajednice kada je kao izbjeglica stigao u SAD.

– Veliki je užitak služiti zajednici, pogotovo u onoj koja je bila dobra prema nama kad smo stigli ovdje bez ičega, te nam pomogla da stanemo na noge i damo svoj doprinos kako bi ovo mjesto postalo bolje nego što je bilo, poručio je Bosanac Emir Hadžić.

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više