Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Amnesty o zahtjevu da Leposavić podnese ostavku zbog negiranja genocida u Srebrenici: Važan politički gest Krivokapića!

Evropska unija ponovo je osudila “negiranje, relativizovanje ili pogrešno tumačanje genocida u Srebrenici”, dok je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International poručila da “zastupanje istine o genocidu doprinosi prevenciji sličnih zločina u budućnosti”.

Amnesty i Brisel reagovali su povodom zahtjeva crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da ministar pravde Vladimir Leposavić podnese ostavku zbog nedavnih izjava o genocidu u Srebrenici.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero-Hernandez je u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike saopštila da je Brisel “upoznat” sa inicijativom crnogorskog premijera za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava “u svjetlu njegovih komentara o Srebrenici”.

“Poštovanje ljudskih prava i vladavine prava su temeljne vrijednosti Evropske unije i kao takve ključni elementi procesa pristupanja EU, koji određuju ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju”, poručila je Pisonero-Hernandez.

Krivokapić je pozvao Leposavića da podnese ostavku, nakon ministrove nedavne izjave u kojoj je izbjegao da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid.

To je, između ostalih, izazvalo oštre kritike SAD-a i EU, koji su pozvali vlasti da se nedvosmisleno odrede prema genocidu u Srebrenici.

Uz ogradu da ne može da komentariše politička pitanja, nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International ocijenila je za Glas Amerike da je “premijerova javna osuda neprihvatljivih izjava ministra Leposavića o Srebrenici važan politički gest”.

“Premijerov angažman i njegov principijelan stav o negiranju genocida su svakako korak u pravom smjeru. Ako je crnogorska vlada ozbiljna u pogledu pomirenja u regionu i spremna da igra pozitivnu ulogu u tom procesu, vlasti bi trebalo da javno ospore i da osude narative kojima se umanjuju ozbiljnost zločina, uključujuči genocid, koji su dokazani pred sudom”, navela je u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike Jelena Sesar, predstavnica Amnestyja zadužena za Balkan i Evropsku uniju.

Sesar je istakla da su obaveza da se javno iskaže i prizna istina o takvim zločinima i javno priznanje žrtava veoma važni, iako “možda izgleda da je riječ o simboličnim mjerama”.

Također je naglasila “da na individualnom nivou, javno priznanje znači mnogo žrtvama i njihovim porodicama”, a da na nivou društva “zastupanje istine o genocidu promoviše bolje razumijevanje historije i doprinosi prevenciji sličnih zločina u budućnosti”.

“Protiv negiranja genocida se mora boriti obrazovanjem i odlučnom političkom akcijom. U tom pogledu, premijerova javna osuda neprihvatljvih komentara ministra Leposavića je Srebrenici je važan politički gest koji će, nadam se, podstaći otvoreniju raspravu o prošlosti i promovisati pozitivnu ulogu crnogorskih vlasti o pomirenju u regionu”, zaključila je Sesar.

Demokratski front i Demokrate, koji su dio vladajuće koalicije, poručili su u ponedjeljak da neće podržati razrješenje ministra zbog njegovih izjava o Srebrenici.

Ujedinjena reformska akcija (URA), od čija četiri glasa zavisi opstanak tijesne većine koja podržava Krivokapićevu Vladu, saopštili su da niko ne smije biti iznad nacionalnih interesa, i da sve odluke Vlade moraju biti motivisane tim principima.

Leposavićevu smjenu podržale su opozicone stranke.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više