Fresh Press portal
Crna Hronika Vijesti

Apoteke Sarajevo kažnjene s više od 10 tisuća KM od strane inspektorata

FOTO: Ilustracija

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je u protekle dvije sedmice izdala Javnoj ustanovi (JU) “Apoteke Sarajevo” 12 prekršajnih naloga u iznosu većem od 10.000 KM.

Savjetnica za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Vildana Brdarić rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da su inspektori u periodu od 16. marta do 2. aprila izdali JU “Apoteke Sarajevo” 12 prekršajnih naloga u iznosu od 10.250 konvertibilnih maraka (KM).

Nepravilnosti su utvrđene u pet poslovnih jedinica, od kojih se u četiri slučaja radilo o kršenju odredaba Zakona o zaštiti potrošača, vezano za neisticanje cijena i nedostatak deklaracije na proizvodima pripremljenim za prodaju i zatečenim u prometu, dok je u jednom slučaju konstatovana nepravilnost u primjeni Zakona o kontroli cijena, koji se odnosi na izmjenu cijena proizvoda”, kazala je Brdarić.

Direktor JU “Apoteke Sarajevo” Nedim Hrelja potvrdio je da su dobili prekršajne naloge, ali je rekao da će se na neke od stavki žaliti, prenosi Klix.

Što se tiče promjene cijene, mi nismo ti koji mijenjamo cijenu jer su dobavljači ti koji diktiraju ulazne cijene i ulazne cijene su tu fiksne. I na temelju tih cijena i na temelju te teme, naravno da ćemo se žaliti jer mi nismo mijenjali cijenu, mi smo ostavili istu našu maržu kao što je bila. A što se tiče neistaknutih cijena, to je moguće da se desilo, to ćemo ispitati i, naravno, postupit ćemo onako kako situacija nalaže”, kazao je Hrelja.

“Apoteke Sarajevo”, prema Hrelji, poslale su odgovor Inspektorijatu, te sada čekaju povratnu informaciju.

Nama deklaracije dostavljaju dobavljači, i ja sam isključivo naložio svim našim apotekama da, u slučaju da se desi da je isporučena roba a da nemaju deklaraciju roba, onda lijekovi i zaštitna oprema idu u karantin. Tako da, što se tiče te deklaracije, svi naši dobavljači zbilja poštuju sve zakonski propisane norme. Da li se možda desilo da u datom trenutku nije istaknuta, pošto je ogroman priliv roba, artikala, da na nekoj kutiji nije istaknuta cijena, o tome u ovom trenutku pravimo analizu, i naravno da mi ne diktiramo cijene”, pojasnio je on.

Hrelja je rekao i da je zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa došlo do naglog povećanja cijena zaštitne opreme i lijekova u nabavkama, te da distributeri “diktiraju cijene”.

Povezani članci

Hiljade Sarajlija na protestu, podršku Hadžikadiću dali Konaković, Nikšić, Kojović, Hadžibajrić

E.H

Bečarević: “Toplane su nekada radile i u junu i tad nije bilo rizika”

E.H

Sarajlija dobio mjesečnu plaću od 181.842 KM, kao neko za 16 godina rada

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više