Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Asim Sarajlić nije podržao da se zabrani veličanje Mihailovića i Pavelića

Na sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, od 23. aprila, nije usvojena inicijativa delegata SDP-a Denisa Bećirovića kojom bi se zabranilo veličanje zločinaca iz 2. svjetskog rata Draže Mihailovića i Ante Pavelića.

Inicijativa, koja je odbijena bez glasova “za”, četiri “protiv” i jednim “suzdržanim”, upućena je u dalju proceduru u Dom naroda, piše Klix.

“Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH poziva sve općine i gradove u državi Bosni i Hercegovini da, u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međunarodnog poštivanja i afirmacije antifašističkih vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa zabrane bilo koji direktni ili indirektni izraz glorificiranja ili afirmacije dvojice najzloglasnijih ranih zločinaca i kvislinga na području bivše Jugoslavije – vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića i vođe četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića”, stoji, između ostalog u Bećirovićevoj inicijativi.

Važno je napomenuti da je predsjednik Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH, Bariša Čolak iz HDZ-a, a zamjenici su SNSD-ov Sredoje Nović i Asim Sarajlić iz SDA.

Ostali članovi komisije su Lidija Bradara (HDZ), Amir Fazlić (SDA) i Lazar Prodanović (SNSD).

Na snimku sjednice, koji je dostupan na službenoj internet stranici Parlamenta BiH, može se čuti da predsjedavajući utvrđuje da Fazlić i Prodanović nisu prisutni na sjednici.

Uz očekivane glasove “protiv” iz SNSD-a i HDZ-a, iznenađujuće je da ovu inicijativu nije podržao Asim Sarajlić iz SDA, koji je, prema rezultatima glasanja, bio suzdržan.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više